Κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες και μανιτάρια.

Υλικά (για οκτώ άτομα)

1 & 1/2 – 2 κγρ κατσικάκι σπάλα για φούρνο
5 σκελίδες σκόρδο
200 γρ Μανιτάρια
Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο
Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι.
Τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο σε υγρή μορφή ή λιωμένο
Τον χυμό από τρία λεμόνια
Πατάτες ή δύο σακούλες απο τον Παραγωγό.

Εκτέλεση

Πλένουμε το κατσικάκι και το καθαρίζουμε καλά από πέτσες και σπασμένα κοκκαλάκια. Το αλατοπιπερώνουμε καλά, το πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη και τοποθετούμε επάνω του τα κλαδάκια του θυμαριού. Στην συνέχεια ανοίγουμε σε πέντε μαλακά σημεία με το μαχαίρι τρύπες μέσα στις οποίες βάζουμε από μια σκελίδα σκόρδου.

Απλώνουμε τις πατάτες σε όλον τον πάτο του ταψιού που πριν το έχουμε λαδώσει καλά και τα μανιτάρια, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη θυμάρι, χοντρό αλάτι και πιπέρι, και από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι. Μοιράζουμε την κουταλιά βούτυρο σε μικρά κομματάκια
που τα σκορπίζουμε πάνω στο κατσίκι και τις πατάτες με τα μανιτάρια. Περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό λεμονιού, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, κάτω, χωρίς σχάρα.

Μετά από περίπου μια ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γυρίζοντας πολύ προσεκτικά το κατσικάκι τουλάχιστον δυο φορές, μέχρι να είναι καλοψημένο και να έχει πάρει ωραίο χρώμα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, μισή περίπου ώρα πριν, ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το λιωμένο βούτυρο με θυμάρι ξερό τριμμένο και ρίγανη (υπολογίστε μισή κουταλιά της σούπας από το καθένα) και με ένα πινέλο, πασαλείβουμε το κατσικάκι – τουλάχιστον δυο φορές από κάθε μεριά- έτσι ώστε να κάνει ωραία κρούστα.

(Το πασαλείβετε από την μια μεριά, το αφήνετε να ψηθεί για δέκα λεπτά, το γυρίζετε, το πασαλείβετε, το αφήνετε να ψηθεί, το ξαναπασαλείβετε, και πάει λέγοντας.) Στην διάρκεια του ψησίματος κουνάτε κάθε τόσο το ταψί για να βεβαιωθείτε πως δεν έχει κολλήσει το φαγητό, και αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό, φροντίζοντας ώστε να υπάρχει πάντα λίγο ζουμάκι στον πάτο του ταψιού χωρίς όμως το φαγητό να κολυμπάει.

Καλή επιτυχία!

 

Προηγούμενο άρθροΠάστα Ταψιού….είναι φανταστική
Επόμενο άρθροΠίτσα Σφολιάτα…θα την φάνε από το ταψί