Κεικ παπαρούνας με μαρμελάδα

Βάση:

350 γρ αλεύρι
350 ml νερό
300 γρ ζάχαρη
180 ml λάδι
200 γρ αλεσμένους παπαρουνόσπορους
1 λεμόνι (τριμμένη φλούδα)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ

Γέμιση:
μαρμελάδα βερίκοκο για γεύση

Γλασσο:
200 γρ σοκολάτα μαγειρικής
20 γρ μαργαρίνη
60 ml λάδι

Παρασκευή:

1. Βαση:

Στρώνουμε ένα ταψί ηλεκτρικής κουζίνας 30 εκ. x 40 εκ. με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς.
Στη βανίλια βάζουμε νερό, ζάχαρη και βανίλια. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε με ένα σύρμα για να μην μείνουν σβώλοι αλεύρι. Προσθέτουμε τον αλεσμένο παπαρουνόσπορο και τον συνδυάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Ισιώνουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί η κρούστα). Αφήνουμε την ψημένη βάση στο ταψί να κρυώσει εντελώς.

2. Κόβουμε την κρύα βάση στη μέση κατά πλάτος. Τοποθετήστε την μισή βάση σε κατάλληλο ταψί. Απλώνουμε πάνω από τη φλούδα μαρμελάδα βερίκοκο για γεύση (μου πήρε περίπου 5-6 γεμάτες κουταλιές μαρμελάδα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας μαρμελάδα αντί για βερίκοκα. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό της κρούστας. Οι κρούστες είναι πολύ μαλακές, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ραγίσουν λίγο κατά τη μεταφορά, δεν θα γίνει αντιληπτό αργότερα. Πιέστε ελαφρά την πάνω κρουστα στη γέμιση.

3. Γλάσο:
Σπάμε τη σοκολάτα σε κύβους και τη βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το λάδι και βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν και να ενωθούν όλα ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω από το κέικ.
Αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει εντελώς το γλάσο.
Κόβουμε το κέικ σε κύβους και απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση του.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΧταπόδι με ρύζι
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα Μπισκότα Σοκολάτας