Κεφτέδες πατάτας της Γιαγιάς

για περίπου 20 τεμ. κεφτεδάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους)

Υλικα

περίπου 1 κιλό πατάτες
200 γρ τυρί φέτα
100 γρ κίτρινο τυρί
2-3 αυγά (αν είναι μικρά 3)
2 κ.σ. γιαούρτι με 1 κουτ. μαγειρική σόδα
αλάτι για γεύση (λίγο που είναι αλμυρό το τυρί και το κίτρινο τυρί)
1 κρεμμύδι
άνηθο και μαϊντανό (μισό ματσακι)
πιπέρι μαύρο,
4-5 κ.σ. αλεύρι (4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά)

για το πανάρισμα:
6 ασπράδια αυγών (ή 3 αυγά)
φρυγανιά και αλεύρι
λάδι τηγανίσματος
σουσάμι κατά βούληση

Παρασκευή:

* Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
* Στραγγίζουμε και ρίχνουμε αμέσως κρύο νερό για 10 λεπτά.
* Ξεφλουδίστε, πολτοποιήστε (με πιεστήριο χειρός) ή πολτοποιήστε με ένα πιρούνι, μαζί με τα αυγά και το γιαούρτι.
* Τρίψτε το τυρί και το κίτρινο τυρί, τα πράσινα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια – ψιλοκόψτε (ή τρίψτε σε έναν κόφτη)
και ανακατέψτε καλά με όλα τα άλλα προϊόντα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι – μια κουταλιά από το μείγμα που έχει τοποθετηθεί δεν πρέπει να «κουνιέται» ή να τρέχει)
* Καλό είναι (ακόμα και επιθυμητό) αν προλάβετε να αφήσετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες να κρυώσει.
* Σε ξεχωριστά πιάτα ρίχνουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, χτυπάμε τα ασπράδια.
* Το λάδι τηγανίσματος θερμαίνεται – αρκετο λάδι, τουλάχιστον 1 δάχτυλο λάδι ή ελαιόλαδο για το μαγείρεμα.

* Με βρεγμένα χέρια παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα, τυλίγουμε καλά σε αλεύρι, στη συνέχεια τυλίγουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι, κυλάμε σε τριμμένη φρυγανιά. Πιέζετε ελαφρά με τα χέρια σας δίνοντάς τους στρογγυλό ή ελλειπτικό σχήμα, βουτάτε σε χτυπημένα αυγά (ασπράδια) με μια πρέζα αλάτι και βάζετε σε καλά ζεσταμένο λάδι (όχι πολύ δυνατή φωτιά – τα 3/4 της δύναμης της εστίας). Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και αφαιρούμε σε μεταλλική σχάρα, στραγγίζουμε (ή χαρτί κουζίνας)
*** Όταν τα πανάρω σε αυγό, προτιμώ να χρησιμοποιώ μόνο τα ασπράδια – βάζω μόνο τους κρόκους στο μείγμα με τις πατάτες, και αφήνω τα ασπράδια για πανάρισμα. Στο τηγάνισμα από τους κρόκους, το λάδι αρχίζει να αφρίζει πολύ γρήγορα και ο αφρός βγαίνει από το τηγάνι αν φυσικά τηγανίσετε πάνω από 3 τηγάνια. Και όταν βυθιστεί μόνο σε ασπράδια, ο αφρός που κάνει το λάδι είναι πολύ λίγος.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ με σιρόπι και τρούφα σοκολάτας (Μυρμηγκάτο)
Επόμενο άρθροΘα λατρέψετε αυτή τη γέμιση. Το έκανα 3 φορές σε 1 εβδομάδα.