Κεφτεδάκια με φαγόπυρο σε σάλτσα ντομάτα και κρέμα γάλακτος

Τα κεφτεδάκια είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στο οικογενειακό μενού.
Τις περισσότερες φορές, τα κεφτεδάκια φτιάχνονται με ρύζι, αλλά δεν είναι λιγότερο νόστιμα με πλιγούρι φαγόπυρου!
Τα κεφτεδάκια με φαγόπυρο είναι πολύ τρυφερά, εξίσου νόστιμα, με σχεδόν οποιαδήποτε σάλτσα. 

Υλικά

800 γρ κιλά κιμάς
150 γρ πλιγούρι φαγόπυρου
1 αυγό
150 γραμμάρια κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο (10 γρ.)
2 κσ λιωμένο βούτυρο
2 κσ σπιτική μαγιονέζα
αλάτι
αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
αλεύρι
φυτικό λάδι

Σάλτσα:
150-200 γρ. καρότο
150-170 γρ. κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. σάλτσα ντομάτας
150 γρ. κρέμα γάλακτος
100 ml. νερό
1 κουτ ζάχαρη
αλάτι για γεύση
αλεσμένο πιπέρι για γεύση
αποξηραμένα βότανα
1 δάφνη
φυτικό λάδι

Εκτέλεση

Πλένουμε και βράζουμε τα πλιγούρια φαγόπυρου σε αλατισμένο νερό μέχρι να μισοβράσει. Στραγγιξτε σε ένα σουρωτήρι.
Ριξτε το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο λιωμένο. Προσθέστε βρασμένο φαγόπυρο, βούτυρο, σπιτική μαγιονέζα, αυγό, αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα πάντα και ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά. Βρέχουμε τα χέρια μας σε νερό και σχηματίζουμε κεφτεδάκια (έχω 70 γρ. το καθένα). Ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι, το ζεσταίνουμε καλά.


Πανάρουμε καλά τους κεφτέδες σε αλεύρι, τους δίνουμε όμορφο στρογγυλό σχήμα και τους βάζουμε στο ταψί.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.


Το βάζουμε σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Καθαρίστε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε τα καρότα στον ψιλο τρίφτη (μου αρέσουν πολλά καρότα), ψιλοκόβουμε το
σκόρδο.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα ζεστό τηγάνι με λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε τη σάλτσα, την κρέμα γάλακτος,

το νερό και περιχύνουμε τα λαχανικά


Προσθέστε μπαχαρικά, προσαρμόστε τα στη γεύση σας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και περιχύνουμε τους κεφτέδες, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφού βράσουν, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη στα γούστα της οικογένειάς μου!!!

Νόστιμο!

Світлана Юрченко

Προηγούμενο άρθροΓλυκάκι με αμύγδαλα και κράνμπερι
Επόμενο άρθροΕίναι πιο νόστιμα μπουρεκάκια με τυρί φέτα