Κιουνεφέ/Kunefe της Μαρι

Greek Style Food από τη Mari Glasgow

**************************
Το Kunefe είναι πολύ δημοφιλές στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια επίσης!!
Αυτό το επιδόρπιο φτιάχνεται με ανάλατο τυρί και τριμμένο κανταίφι εμποτισμένα με γλυκό σιρόπι!
Το έφτιαξα με μοτσαρέλα αλλά μπορούμε να το γεμίσουμε με ρικότα, ανθότουρο ή ακόμα και με φέτα !! Πριν από το σερβίρισμα, το kunefe επιστρώθηκε με λίγο φιστίκια Αιγίνης, φρυγανισμένα καρύδια ή αμύγδαλα. Στη συνέχεια κόβεται σε φέτες και σερβίρεται ζεστό για να παραμείνει το τυρί μαλακό !! Ψήνετε στο τηγάνι (τηγάνισμα) ή και στο φούρνο.

Συστατικά:
************

500 γραμμάρια φύλλο Κανταΐφ
250 γρ βούτυρο, ανάλατο
500 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα
Για το σιρόπι:
**************
1,5 φλιτζάνια ζάχαρη
1,5 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 λεμόνι 🍋 σφήνα
1 ξυλάκι κανέλα
Βανίλια

Εκτέλεση:
**********************

1- Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι, το ξυλάκι της κανέλας. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία να βράσει για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και το λεμόνι. Προσθέστε τη βανίλια και το μέλι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
2- Ψιλοκόβουμε το κανταίφι. Λιώνουμε το βούτυρο. Περιχύνουμε με βούτυρο το τριμμένο κανταΐφι. Χωρίστε σε δύο ίσα μέρη.
Στρώνουμε το πρώτο μέρος στο ταψί.
Πιέστε το όσο μπορείτε. Γεμίζουμε με τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε πάνω από το τυρί το δεύτερο μέρος κανταΐφι.

Πατήστε ξανά. Περιχύστε με το υπόλοιπο βούτυρο.
3-Ψήνετε το Kunefe στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Εξαρτάται από τον φούρνο σας.
4- Βγάζουμε το ψημένο kunefe από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγα πράσινα φιστίκια Αιγίνης. (παραδοσιακά), αλλά μπορείτε να προσθέσετε και μερικά καβουρδισμένα καρύδια ή αμύγδαλα.
5- Το σερβίρετε ζεστό με παγωτό (καιμάκι) βανίλια όπως θέλετε!!

Συμβουλές:
*****
Αν θέλετε να φτιάξετε το kunefe χρησιμοποιώντας ένα τηγάνι, τότε ο χρόνος ψησίματος είναι σχεδόν 5-10 λεπτά σε μέτρια/χαμηλή φωτιά για κάθε πλευρά.

Καλή Επιτυχία

Ακολουθήστε την Mari στο Instagram
Μπειτε στο κανάλι της Mari στο youtube

Προηγούμενο άρθροΜπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο
Επόμενο άρθροΑπλή συνταγή για μπαλάκια μπισκότου-μαρμελάδας-σοκολάτας