Κοτόπιτα λαχανικών με χειροποίητη ζύμη

Συστατικά:

250 γραμμάρια αλεύρι.
10 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς.
8 γραμμάρια αλάτι.
15 γραμμάρια ζάχαρη
50 ml λάδι.
120 ml νερό

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό κοτόπουλο.
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες.
1 κούπα γάλα.
100 γραμμάρια μανιτάρια.
3 καρότα βρασμένα, κομμένα σε κυβάκια.
100 γραμμάρια αρακάς βρασμένος.
6 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο.
3 κουταλιές σούπας
μαϊντανός ψιλοκομμένος.
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα
τριμμένη.
4 αυγά.
αλάτι.
πιπέρι.

Παρασκευή.

Ρίχνουμε νερό σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι και ζυμώνουμε σε μια ομοιόμορφη, λεία ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Για την γεμιση

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε τα κρεμμύδια.
Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει.
Ρίχνουμε σε ένα μπώλ τα κρεμμύδια και το ζουμί τους.
Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το κομματιάζουμε (μόλις κρυώσει λίγο).
Το ρίχνετε στο μπώλ με τα κρεμμύδια μαζί με το μαϊντανό, το τυρί, το γάλα και τα αυγά χτυπημένα.
Σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο τα μανιτάρια για 6 λεπτά.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και ρίχνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στο μπώλ με τα υπόλοιπα υλικά.

Βάλτε τη γέμιση στη ζύμη, και στη συνέχεια τυλίξτε τη γέμιση στη ζύμη, προσπαθώντας να μην την τεντώσετε. Κολλήστε τη ζύμη από πάνω.


Καλύπτουμε τη ταψί με λάδι και τοποθετούμε μέσα την πίτα με τη ραφή προς τα κάτω.


Ισιώνετε προσεκτικά με τα χέρια σας την πίτα με τη γέμιση δίνοντάς της τις διαστάσεις του ταψιού.
Τρυπήστε τη ζύμη ομοιόμορφα, μέχρι το τέλος, για να απελευθερωθεί ο υπερβολικός ατμός
Αλείφουμε την πίτα με αυγό + νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά.

 

 

ΠΗΓΗНаталя Белічук
Προηγούμενο άρθροΛαχταριστά Σουδάκια αφρός: πώς να φτιάξετε σουδάκια με κρέμα
Επόμενο άρθροΠεϊνιρλί σπιτικό