Συστατικά
8 μηρούς κοτόπουλου
8 μπούτια κοτόπουλου
1 λεμόνι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
60 ml (1/4 φλιτζάνι) ελαιολάδου
2 3/4 φλιτζάνια σπιτική σάλτσα ντομάτας ή χυμό ντομάτας
7 1/2 φλιτζάνια βραστό νερό
2/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
500 γραμμάρια κριθαράκι

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ζεσταίνετε το φυτικό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε να μπορείτε να τσιγαρίσετε τα κομμάτια κοτόπουλου. Πριν τοποθετήσετε το κοτόπουλο στο τηγάνι, αφαιρέστε τυχόν επιπλέον λίπος και πέτσες που κρεμάνε. Στείψτε το χυμό ενός λεμονιού πάνω από όλα τα κομμάτια κοτόπουλου, από όλες τις πλευρές. Καρυκεύεστε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου έως ότου όλα τα μέρη είναι καφέ, περίπου 5 – 7 λεπτά ανά πλευρά (όχι μόνο να τσιγαριστεί το δέρμα).
Μόλις το κοτόπουλο γίνει καφετί, μεταφέρετε τα κομμάτια σε ένα ταψί. Χρησιμοποιήσαμε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο είχε διάμετρο περίπου 40 εκ.


Στο ταψί προσθέστε ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας και βραστό νερό. Πασπαλίστε με κανέλα.
Τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνετε, ακάλυπτα, για 45 λεπτά
Αφαιρέστε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο και προσθέστε το κριθαράκι. Ανακατέψτε προσεκτικά. Επιστρέψτε το ταψί στον φούρνο

Μετά από 10 λεπτά, ανακατεύετε προσεκτικά τον κριθαράκι στο ταψί, καθώς θα έχει την τάση να κολλάει στον πυθμένα. Βρήκαμε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν με μια σπάτουλα (εύκολο να ξύσει τα κολλημένα στο κάτω μέρος του τηγανιού), χρησιμοποιώντας ένα γάντι φούρνου, ενώ η κατσαρόλα ήταν ακόμα στο φούρνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το ταψί  επάνω στην κουζίνα, να αναμίξετε και, στη συνέχεια, να επιστρέψετε στο φούρνο. Επαναλάβετε αυτό κάθε 5 λεπτά για τα επόμενα 15 λεπτά.

Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος μετά την προσθήκη με το κριθαράκι  πρέπει να είναι 25 λεπτά.
Εάν σε οποιοδήποτε σημείο μετά την προσθήκη του ζυμαρικού, το γεύμα σας φαίνεται πολύ ξηρό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό που βράζει και να ανακατεύετε καλά.
Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει ελαφρά και να σερβιριστεί.

Taking the guesswork out of Greek cooking…one cup at a time

Προηγούμενο άρθροΚέικ με κρέμα…πρέπει να το δοκιμάσεις!!!!!
Επόμενο άρθροΨητή Φέτα με Ντομάτα…Μεζεδάκι πρώτο