Συστατικά:

Περίπου 1 kg 8 τεμ. κοτόπουλου κατά προτίμηση από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής
2 Ξηρά γλυκά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
3 μέσες ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας. Τοματοπολτός (πουρέ)
1 κουταλιά της σούπας κύμιννος
6-7 μεσαίες πατάτες κατάλληλες για ψήσιμο, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
Πιπέρι αλατι
150ml ή περίπου 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο συνολικά

Μέθοδος:

Ξεκινήστε ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος ενός ταψιού 20-25 εκ με καπάκι ή σε πήλινη κατσαρόλα. Τοποθετήστε τα κομάτια κοτόπουλου παντού. Χρησιμοποιήστε το μισό ντοματοπελτέ για να το τρίψετε στα κομμάτια του κοτόπουλου.
Πασπαλίστε το μισό κύμινο στο επάνω μέρος. Πιπέρι και αλάτι.
Κόψτε τα κρεμμύδια στο μισό και στη συνέχεια σε φέτες. Τοποθετήστε τις μισές φέτες κρεμμυδιού πάνω από το κοτόπουλο.
Πλένετε τις ντομάτες. Τρίψτε στον τρίφτη 2 από αυτές, πετάξτε την φλούδα. Κρατήστε μια ντομάτα.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, προσθέστε τις μισές από τις τριμμένες ντομάτες πάνω από τα κρεμμύδια. Αφού κόψετε τις πατάτες, πλύνετε και τοποθετήστε τις σε ένα μπολ.

Προσθέστε τις υπόλοιπες τριμμένες ντομάτες, τον υπόλοιπο ντοματοπολτό και το κύμινο, διατηρώντας μόνο ένα τσίμπημα. Ρίξτε Πιπέρι και αλάτι.
Πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο. Συνδυάστε καλά όλα τα συστατικά.

Τοποθετήστε τις πατάτες πάνω από τα κρεμμυδια, σαν ένα νέο στρώμα να τα σκεπάσει παντού.
Προσθέστε ένα άλλο στρώμα από τις υπόλοιπες φέτες κρεμμυδιού από πάνω.
Κόψτε την τελευταία ντομάτα κάθετα στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Τοποθετήστε τες πάνω στα κρεμμύδια ως τελευταίο στρώμα.
Για να τελειώσετε ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίστε την πρέζα κύμινο και λίγο περισσότερο
ελαιόλαδο στην κορυφή.


Τοποθετήστε το καπάκι. Το κοτόπουλο Tava είναι έτοιμο να ψηθεί. Αυτό είναι εύκολο!
Ψήνετε σε προθερμαινόμενο φούρνο, στον αέρα 190 βαθμους, και αργά μαγειρέψτε με το καπάκι
για περίπου 2 ώρες !!
Τα τελευταία 15 ‘στο μαγείρεμα, αφαιρέστε το καπάκι.
Μετά από 2 ώρες αφαιρέστε τον ταψί από το φούρνο. Φάτε το ζεστό!
Το αργό μαγείρεμα εξασφαλίζει ότι όλες οι γευστικές μυρωδιές του κύμινο και του κρεμμυδιού
εγχύονται μέσα στις πατάτες και το κοτόπουλο, και αφαιρώντας το καπάκι τα τελευταία 15 ‘έκανε τις ντομάτες τραγανές και καραμελωμένα τα κρεμμύδια!

ΠΗΓΗ: Greek Cooking Made Easy

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με βανίλια και κακάο
Επόμενο άρθροΚαραμελωμένα καρότα με μέλι και βαλσάμικο