Κοτόπουλο με ρύζι και μανιτάρια στο φούρνο

Υλικά

1 Κοτόπουλο ή κομμάτια (περίπου 1.5 κιλό) 
2 κουπες Ρύζι
2 κρεμμύδια
1 Καρότο
1 κουταλιά της σούπας Σάλτσα σόγιας
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουπες του καφέ λευκό κρασί
1 κουτ Θυμάρι
½ κ.γ. Μαύρο πιπέρι (αλεσμένο)
50 γραμμάρια βούτυρο
2 κ.σ. Λάδι
3 κουτ γλ αλα΄τι
1 πρέζα Πάπρικα
Αλουμινόχαρτο

Στάδια προετοιμασίας

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο.
Ξεφλουδίστε το σκόρδο και κόψτε σε λεπτά κομμάτια κατά μήκος.
Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κάντε τομές σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου. Βάλτε ένα κομμάτι σκόρδο στο καθένα. Μια σκελίδα σκόρδο κόβεται σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζεται στον πάτο του ταψιού.
Πασπαλίστε το κοτόπουλο από πάνω και κάτω με αλάτι, πιπέρι, παπρικα, θυμάρι και σάλτσα σόγιας.
Πασπαλίστε ελαφρά και τον πάτο του ταψιού.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο ταψί με το δερμα επάνω
Τοποθετήστε κομμάτια βουτύρου στο κοτόπουλο.
Ρίχνουμε 50 ml στο ταψί νερό και μια κουπα λευκό κρασί.
Καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Μετά από 1 ώρα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αυτό γίνεται για να δώσει στο κοτόπουλο μια ορεκτική και τραγανή κρούστα.
Όταν είναι έτοιμο, χωρίστε σε μερίδες. Θα μείνει λίγο χυμός στο ταψί, ο οποίος χωρίζεται σε ένα μπολ (θα το χρησιμοποιήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο για το ρύζι). Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί.

Όσο περιμένουμε να ψηθεί το κοτόπουλο, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
Τα καρότα πλένονται, ξεφλουδίζονται και ψιλοκόβονται.
Το ρύζι καθαρίζεται και πλένεται καλά μέχρι το νερό να σταματήσει να ασπρίζει.
Τα μανιτάρια καθαρίζονται και κόβονται σε τέταρτα.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα με λίγο νερό, αλάτι και λάδι. Αφήνουμε αρκετά για να πάρουμε το χυμό τους. Σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ο χυμός που προκύπτει διατηρείται.
Ρίξτε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα καρότα.

Μόλις τα κρεμμύδια και τα καρότα αρχίσουν να τηγανίζονται, προσθέστε το πλυμένο ρύζι.
Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να διαχωρίζεται (να μην κολλάει σε μπαλάκια).
Προσθέτουμε τα ψημένα μανιτάρια, μαύρο πιπέρι, αλάτι για γεύση.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με τα κομμάτια κοτόπουλου.
Ρίξτε το ρύζι με το χυμό κοτόπουλου, το χυμό μανιταριών, ένα ποτήρι κρασί και ζεστό νερό, εάν είναι απαραίτητο (συνολικά 4 κουπες και μισό υγρό).
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό (περίπου 30 λεπτά).
Ο φούρνος απενεργοποιείται και το ταψί αφήνεται μέσα για άλλα 10 λεπτά, έτσι ώστε το ρύζι να απορροφήσει όλη την υγρασία.

Το πιάτο σερβίρεται ζεστό πασπαλισμένο με φρέσκο ​​μαϊντανό.

Προηγούμενο άρθροΑέρινα ντόνατς με βελούδινη κρέμα λεμονιού: Η απόλαυση σε κάθε μπουκιά!
Επόμενο άρθροΤυροπιτάρι με πατάτα…Eίναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που βγαίνουν από την κουζίνα μου!