Η βορειοελλαδίτικη μαγειρική έχει φουρνιστά πιάτα με ρύζι που εμφανίζονται συχνά ως το-
πικές σπεσιαλιτέ, καθώς σε ελάχιστα άλλα μέρη της Ελλάδας το ρύζι ψήνεται στο φούρνο
Μπορείτε να σερβίρετε μαζί του κάτι εξίσου πολύχρωμο, όπως μια σαλάτα από ψητές πιπε-
ριές Φλωρίνης ή μια δροσερή ντοματοσαλάτα.
Για 4-6 μερίδες

Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο, 1-1 ½ κιλό, με τα εντόσθια
6 φλιτζ. νερό
Αλάτι
1 φλιτζ. βούτυρο (250-300 γρ. περίπου)
2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ.γ. ρίγανη ξερή

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα εντόσθια από το κοτόπουλο, κόβουμε το λαιμό, τα ξεπλένουμε όλα και τα στε-
γνώνουμε. Αφήνουμε το κοτόπουλο στην άκρη. Βάζουμε τα εντόσθια και το λαιμό να βράσουν
σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε
τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά, ξαφρίζοντας την
επιφάνεια. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε. Πετάμε τα εντόσθια και κρατάμε το
ζωμό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 3 κουταλιές βούτυρο σε μεγάλο βαρύ τηγάνι και
μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Στο μεταξύ, ξεπλένουμε το
ρύζι με κρύο νερό και το σουρώνουμε. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι
στο τηγάνι και το μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι
και πιπέρι. Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε άλλο 1 λεπτό. Το κατεβάζουμε από τη
φωτιά. Ανακατεύουμε το ζεστό μείγμα ρυζιού με τη μισή φέτα.
Αναμειγνύουμε την υπόλοιπη φέτα με 1 κουταλιά ρίγανη και λίγο μαύρο πιπέρι. Γεμίζουμε
το κοτόπουλο με αυτή τη γέμιση και το κλείνουμε με μερικές οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε
το κοτόπουλο σε μια σχάρα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με αλάτι,
μαύρο πιπέρι, και την υπόλοιπη ρίγανη. Απλώνουμε το μείγμα ρυζιού ομοιόμορφα στο ταψί.
Ρίχνουμε μέσα 4 φλιτζάνια από το ζωμό. Απλώνουμε κομματάκια βουτύρου στο ρύζι και στο
κοτόπουλο, και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και το ρύζι να μαλακώ-
σει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ενώ ψήνεται, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, αν χρειάζεται, ώστε
να μην ξεραθεί το ρύζι. Σερβίρουμε ζεστό.
Για το μυρωδάτο αυτό έδεσμα επιλέξτε ένα λευκό κρασί

Προηγούμενο άρθροΑραδόπιτα από την Βόρεια Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣιφνέικη Μιλόπιτα