Κοτόπουλο Ψητό στο Φούρνο με πατατες

Συστατικά

Για τις πατάτες
10-12 μεσαίες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυδωνατες
1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι λάδι (χρησιμοποιήστε 3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3/4 φλιτζάνι φυτικό
λάδι). Χρησιμοποιήσαμε ένα στρογγυλό ταψί 40 εκ, χρησιμοποιήσαμε λιγότερο λάδι εάν
το ταψί σας είναι μικρότερο.
1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια
Για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο 
1/2 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ελληνική ρίγανη
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς .
Σε ένα μπολ ανάμιξης συνδυάστε τις πατάτες, το χυμό λεμονιού, την ρίγανη, το πιπέρι,
το αλάτι και τα έλαια. Ανακατέψτε καλά για να καλύψετε ομοιόμορφα τις πατάτες.
Ρίχνουμε τις πατάτες και όλο το μείγμα χυμού λαδιού / λεμονιού σε ένα μεγάλο μεταλλικό
ταψί. διατηρώντας τις πατάτες στην περιφέρεια (θα τοποθετήσετε το κοτόπουλο στο
κέντρο του τηγανιού).
Απλώστε τα κομμάτια καρότου πάνω από πατάτες.

Για το κοτόπουλο:

Αφαιρέστε τυχόν υπερβολικό λίπος ή χαλαρό δέρμα από το κοτόπουλο και πετάξτε.
Στύψτε το χυμό μισού λεμονιού σε όλο το κοτόπουλο.
αλατίστε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και μέσα του.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι σε όλες τις πλευρές του κοτόπουλου.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο, το στήθος προς τα πάνω, στο κέντρο της κατσαρόλας
(περιτριγυρισμένο από πατάτες και καρότα).
Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω ράφι του φούρνου.

Ψήνουμε για 1 1/2 ώρες. Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο, ανακατέψτε προσεκτικά τις
πατάτες (αν μερικές από αυτές έχουν κολλήσει στις πλευρές του τηγανιού, μην ανησυχείτε.) Αυτά τα τραγανά κομμάτια είναι νόστιμα. Εάν παρατηρήσετε ότι το ταψί σας φαίνεται λίγο ξηρό, προσθέστε λίγο περισσότερο λάδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή λάδι ηλιέλαιο) στο ταψί.
Πασπαλίζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα πάνω από κοτόπουλο και πατάτες.
Βγάλτε το κοτόπουλο απο το φουρνο ανακατεψτε τις πατάτες. 

Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο, με το στήθος του κοτόπουου προς τα κάτω. Συνεχίστε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά ή έως ότου το κοτόπουλο φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 180 βαθμούς. Οι πατάτες θα γίνουν και σε αυτό το σημείο, χρυσές και ελαφρώς τραγανές
στο εξωτερικό, μαλακές και κρεμώδεις στο εσωτερικό. Αφήστε το για 10-15 λεπτά πριν
το κόψετε και το σερβίρετε.
Απολαμβάνω.

ΠΗΓΗ: Penelope Tserpes

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστά κουλουράκια με καρύδα
Επόμενο άρθροΥπέροχη τάρτα Σοκολατομπακλαβά