Κουλουράκια με καρύδια

Υλικά:

Ζύμη:
-250 γρ βούτυρο (κρύο) – κομμένο σε κομμάτια
-150 γρ ζάχαρη
-1 αυγό (μέτριο)
-1 π. βανίλια. ζάχαρη (8 γρ.)
-1 κουτ μπέικιν πάουντερ (5 γρ.)
-2,5 κουπες αλεύρι (400 g) – κοσκινίζουμε

Επιπροσθέτως:
-1 κ.σ. καβουρδισμένα φιστίκια (160 γρ.) – ψιλοκομμένα όχι με μαχαίρι
Για επαλλειψη:
-1 κρόκος + 2 κ.σ γάλα – ανακατεύουμε με ένα πιρούνι

Μαγείρεμα:

Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια ζάχαρη και μπέικιν πάουντερ – ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνουμε τη ζύμη του κουλουριού (θα είναι μαλακή και δεν θα κολλάει στο τραπέζι και στα χέρια). Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη αρκετά ελαφρά και την ανοιγουμε σε μια στρώση πάχους 8 χιλιοστών, πασπαλίζοντας το τραπέζι με αλεύρι. Κόβουμε μεγάλους κύκλους με ένα κουπάτ (έχω μέγεθος 9,5 εκ.).

Στη συνέχεια, στο κέντρο των μεγάλων στρογγυλών κύκλων, κόβουμε έναν μικρό κύκλο με αυτοσχέδια μέσα (χρησιμοποίησα μια συσκευή για την αφαίρεση του πυρήνα στα μήλα, έχω διάμετρο 2 cm).
Μαζεύουμε τα κομμάτια της ζύμης και τα ανοίγουμε ξανά σε μια στρώση.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα κενό, αλείφουμε όλη την επιφάνειά του με το μείγμα των κρόκων και βουτάμε τη λαδωμένη πλευρά στους ξηρούς καρπούς, πιέζουμε ελαφρά από πάνω με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν οι ξηροί καρποί.

* δεν μου ήταν πολύ βολικό να το κάνω, έτσι απλά έβαλα το στρόγγυλο στην παλάμη μου, το άλειψα με το μείγμα αυγών και το πασπάλισα με ξηρούς καρπούς, αφού τους πίεσα ελαφρώς προς τα κάτω με τα δάχτυλά μου.
Βαζουμε το κουλουρι που προκύπτει σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Κάντε το ίδιο με τους υπόλοιπους κύκλους.
Ψήνετε τα κουλουρια σε προθερμασμένο φούρνο στους t-180 ° C, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Πήρα 15 κουλουρακια

Καλή όρεξη!

Svetlana Shtoda

Προηγούμενο άρθροΧοιρινά Παϊδάκια με πατάτες
Επόμενο άρθροΣαρακατσανικη πίτα με λάχανο τουρσί