Κουλουράκια

Προκαλέστε τον πιο έμπειρο αρτοποιό (ακόμη και επαγγελματίες) να μαντέψει το συστατικό που παρέχει σε αυτά τα κουλουράκια τη μοναδική τους υφή και γεύση όπως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.

Υλικά

Για την ζυμη
1¼ φλιτζάνι (275 g) αιγοπρόβειο βούτυρο, μαλακωμένο
8 φλιτζάνια (1 κιλό) αλεύρι ζαχαροπλαστικής ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις*, κοσκινισμένο
6 αυγά χωρισμένα
1 ¾ φλιτζάνι (400 g) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ κουταλιά της σούπας (20 γρ.) αμμωνία ψησίματος (ή 3 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ)
½ φλιτζάνι (130 ml) γάλα πλήρες

για την επαλλειψη αυγού
2 κρόκοι αυγών
1 κουταλιά της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το γάλα και την αμμωνία ψησίματος. Ανακατεύουμε και απλά το ζεσταίνουμε.
Μην το βράζετε. Αφήνω στην άκρη.
Σε μια άλλη μικρότερη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώστε 1/4 φλιτζάνι βούτυρο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Θα χρησιμοποιηθεί για το ζύμωμα της ζύμης.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή ένα μπολ του μίξερ με το εξάρτημα σύρμα, προσθέστε τα ασπράδια αυγών και χτυπήστε σε μέτρια
ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να γυαλίσει με σφιχτές κορυφές. Αφήνω στην άκρη.

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, 1 φλιτζάνι μαλακωμένο βούτυρο, τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ενσωματώσετε σιγά σιγά και σταδιακά τα δύο μείγματα (ασπράδια και κρόκο αβγού με βούτυρο-ζάχαρη).
Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και baking αμμωνίας και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Κρατάμε 1 φλιτζάνι αλεύρι (θα χρησιμοποιηθεί για το ζύμωμα της ζύμης).

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C° και στρώστε ένα μεγάλο ταψι φούρνου με λαδόκολλα.
Προσθέστε σταδιακά τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια αλεύρι στο κύριο μείγμα περίπου μισό φλιτζάνι κάθε φορά. Αρχικά χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ενσωματώσετε και όταν σφίξει η ζύμη χρησιμοποιήστε τα χέρια σας. Αλείφουμε τα χέρια μας με το βούτυρο που λιώνει και ρίχνουμε
σταδιακά το υπόλοιπο στη ζύμη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, αρχίστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο αλεύρι. Χρειαζόμαστε μια κολλώδη αλλά όχι ρευστή ζύμη.

Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης και δεν μπορείτε να χειριστείτε τη ζύμη, χρησιμοποιήστε περισσότερο αλεύρι. Χρειάζεστε μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά. Ενσωματώστε το και δείτε αν χρειάζεται περισσότερα. Σημειώστε ότι η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης αλλά όχι ρευστή.
Για να δείτε αν είναι έτοιμη η ζύμη, πλάθετε ένα κουλουράκι και αν κρατήσει τη φόρμα του, είστε έτοιμοι. Διαφορετικά, προσθέστε περισσότερο αλεύρι.
Πλάθετε τα κουλουράκια σας όπως θέλετε, αλλά είναι σημαντικό να έχουν όλα σχεδόν το ίδιο μέγεθος. Τοποθετήστε τα στο ταψι αφήνοντας τουλάχιστον 4 cm χώρο μεταξύ τους.

Προετοιμάστε την επαλλειψη αυγών ανακατεύοντας τους κρόκους αυγών, το γάλα και το νερό.
Αλείφουμε με πινέλο πάνω από κάθε κουλουράκι.
Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Κουλουράκια

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜους γιαουρτιού µε μαρμελάδα
Επόμενο άρθροΟ Φαρσαλινός Χαλβάς…η ιστορία του & η συνταγή