Κουλουράκια

Συστατικά

6 αυγά, χωρισμένα
2 αυγά, χωρισμένα (τα ασπράδια θα χρησιμοποιηθούν για τη ζύμη κουλουράκι,
οι 2 κρόκοι θα χρησιμοποιηθούν για το άλειμμα των αυγών (δείτε παρακάτω)
220 γραμμάρια βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνια (300 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι (250 mL) γάλα
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας
7 φλιτζάνια (1.050 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το άλειμμά των αυγών
2 κρόκους αυγών
1/2 κουταλιά της σούπας γάλα
1/2 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, ή ακόμα και στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μιξερ με το σύρμα, χτυπήστε και τα 8 ασπράδια αυγών για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν πολύ.
Στα ασπράδια, με το μίξερ να λειτουργεί ακόμα, προσθέτουμε τους 6 κρόκους αυγών, μερικούς τη φορά.
Συνεχίστε να χτυπάτε για περίπου 3 – 5 λεπτά ακόμη. Περιοδικά, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, σπρώξτε προς τα κάτω οποιοδήποτε αυγό έχει παει στο πλάι του μπολ ανάμειξης.
Όταν ενσωματωθούν καλά, ρίξτε τα χτυπημένα αυγά σε ένα πολύ μεγάλο μπολ. Ξεπλύνετε το μπολ του μίξερ και προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε σιγά σιγά την ζάχαρη. Συνεχίστε να χτυπάτε καλά σε μέτρια ταχύτητα.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε μαζί το γάλα και το ανθρακικό αμμώνιο. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι το γάλα να φαίνεται ότι πρόκειται να φουσκώσει (περίπου 5 λεπτά).
Σε αυτό το σημείο, ρίξτε το μείγμα γάλακτος + αμμωνία προσεκτικά στο μπολ ανάμειξης που περιέχει τη ζύμη και τη ζάχαρη. Απενεργοποιήστε το μίξερ ενώ κάνετε αυτήν την προσθήκη. Ενεργοποιήστε ξανά το μείγμα και ανακατέψτε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Σε αυτό το μπολ, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Σε ένα μικρό μπολ συνδυάστε το μπέικιν πάουντερ, τη σκόνη βανίλιας και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατέψτε καλά.
Τώρα, στο μεγάλο μπολ όπου έχετε τα αυγά σας θα προσθέσετε τους διάφορους συνδυασμούς υλικών. Προσθέστε το συνδυασμό αλεύρι/μπέικιν πάουντερ/σκόνης βανίλιας. Προσθέστε τον συνδυασμό βουτυρο/ζάχαρη/γάλα.
Στη συνέχεια, προσθέστε επιπλέον 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Με τα χέρια σας, ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά. Κάνετε σχεδόν μασάζ στα συστατικά μαζί για να ενσωματώσετε τα πάντα. Αφού ανακατέψετε τα πάντα, προσθέστε επιπλέον 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Θα πρέπει να φτάσετε στο σημείο που μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη στο μπολ.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε 1/4 – 1/2 φλιτζάνι περισσότερο αλεύρι εάν η ζύμη σας είναι ακόμα υγρή.
Λάβετε υπόψη ότι η ζύμη για τα κουλουράκια θα είναι κολλώδης. Καλύψτε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την στην άκρη για 15 – 20 λεπτά. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης θα επιτρέψει στη ζύμη να «σφίξει» λίγο, διευκολύνοντας την εργασία. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πρέπει να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι
Στρώστε τα ταψιά σας με χαρτί ψησίματος. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς .

Ξεκινήστε να σχηματίζετε τα κουλουράκια σας. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού) και τυλίξτε το σε μια μακριά λωρίδα. Διπλώστε αυτή τη λωρίδα στο μισό και στη συνέχεια στρίψτε τα δύο μισά μαζί. Αυτό κάνει το παραδοσιακό στριμμένο σχήμα. Προετοιμάστε το άλλειμα των αυγών σας αναμειγνύοντας τους 2 κρόκους, το γάλα και το νερό. Βουρτσίστε πάνω από κάθε κουλουράκι.


Ψήνουμε στο πάνω τρίτο του φούρνου για 20-25 λεπτά (ή στο μεσαίο ράφι, για 14-18 λεπτά) μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠικάντικα Παναρισμένα φιλέτα κοτόπουλου
Επόμενο άρθροΑφράτα γεμιστά ρολά….τέλεια για το πρωινό σας