Παλαιότερα όταν δεν έφτιαχνα τόσα πολλά γλυκά στο σπίτι, όπου έβλεπα ένα βουναλάκι με κουρκουμπίνια -σε κανένα φούρνο συνήθως που έμπαινα για ψωμί- τους έκανα πάντα τα γλυκά μάτια. 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας λεπτό (Βυρηττού)
  • σησαμέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ λεμόνι χυμό και φλούδα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τo πρώτο φύλλο κρούστας μπροστά σας και το τοποθετείτε κατά μήκος με τη βοήθεια πινέλου το αλείφετε με το σησαμέλαιο, τοποθετείτε πάνω του ένα δεύτερο φύλλο το οποίο λαδώνετε επίσης. Διπλώνετε τα δυο φύλλα στη μέση και μετά τα τυλίγετε σε ρολό.
  2. Συνεχίζετε και φτιάχνετε ρολά κατά τον ίδιο τρόπο. Με ένα μαχαίρι κόβετε τα ρολά σε φέτες με πάχος ένα δάχτυλο περίπου. Αραδιάζετε τις φέτες σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι. Το αδειάζετε σε άλλο σκεύος και αφήνετε να κρυώσει.
  4. Μόλις βγάλετε τα κουρκουμπίνια από το φούρνο θα τα παίρνετε με μια κουτάλα και θα τα ρίχνετε καυτά όπως είναι στο κρύο σιρόπι. Αυτά θα τσιτσιρίσουν λίγο, θα τα κάνετε ένα μπανάκι και μετά θα τα βγάλετε στην άκρη σε μια πιατέλα και θα συνεχίσετε με τα υπόλοιπα. Αν περισσέψει σιρόπι, περιχύστε τα κουρκουμπίνια όπως είναι στην πιατέλα όλα μαζί με το υπόλοιπο σιρόπι.
  5. Αφήνετε να κρυώσουν (αν έχετε υπομονή) και τα κουρκουμπίνια σας είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε.

Της Ιωάννας Σταμούλου  

Προηγούμενο άρθροΓλυκό Κουταλιού Βανίλια Φρούτο
Επόμενο άρθροΜελιντζανοσαλάτα με κάπαρι και κρεμμύδια