Κυπριακές Φλαούνες

Υλικά

1 κιλό κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
250 γρ. Χαλούμι, τριμμένο
50gρ μαγιά, διαλυμένη σε 125 ml (½ φλιτζάνι) ζεστό γάλα και ½ κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
180 g (1 φλιτζάνι) λεπτό σιμιγδάλι
150 g (1 φλιτζάνι) απλό αλεύρι
7 αυγά
1 μικρή δέσμη δυόσμο, φύλλα ψιλοκομμένα
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
170 γρ. (1 φλιτζάνι) σουλτανίνα
Ζύμη
1 κιλό απλό αλεύρι
5 gr μαστίχα, τριμμένη
10 gr μαχλέπι σκόνη
40 gr μαγιά, διαλυμένα σε 125 ml (1/2 φλιτζάνι) ζεστό γάλα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
125 g μαλακό ανάλατο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) γάλα, περίπου
Επάλλειψη
250 gr σουσάμι
λευκό ξίδι
6 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένοι

Εκτέλεση

Για να κάνετε την γέμιση, συνδυάστε τα τυριά, το μείγμα μαγιάς, το σιμιγδάλι, το απλό αλεύρι και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε το και ψύξτε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, ανακατεύουμε τo δυοσμο, το μπέικιν πάουντερ και τις σουλτανίνες μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Για να φτιάξετε τη ζύμη, τοποθετήστε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το μείγμα μαγιάς, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτοντας το γάλα λίγο τη φορά, ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη αλλά όχι κολλώδη. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα ή πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε την επικάλυψη , τοποθετήστε το σουσάμι, το ξύδι και αρκετό νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει. Στραγγίστε καλά και απλώστε τους σπόρους σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.

Για τη συναρμολόγηση

Χωρίστε τη ζύμη σε μεγάλα κομμάτια και ανοιξτε τα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μέχρι πάχους  περίπου 3 mm. Χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι ως πρότυπο, κόψτε σε παραλληλογραμα 18 εκατοστά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Στρώστε το ταψί με χαρτί ψησίματος. Πιέστε καλά τη μία πλευρά κάθε  ζύμης πάνω στο σουσάμι που είναι στην  πετσέτα για να καλύφθεί καλά. Τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώστε στις τρεις πλευρές για να δημιουργήσετε ένα στρογγυλεμένο σχήμα,αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο με την γέμιση εκτεθειμένη.


Τοποθετήστε στο ταψί. Βουρτσίστε με κτυπημένο κρόκο αυγού και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

ΠΗΓΗ: Dora JoannouGreek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΛαζάνια με σπανάκι και ανθότυρο
Επόμενο άρθροΠεινιρλί…το πλοίο της Αγάπης