Λαγός με σκορδαλιά και χυλοπιτάκι

Υλικά

1 Λαγός τεμαχισμένος
2 κρεμμύδια
250 ml. ζωμό
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 ντομάτες ώριμες ή 150 gr. ντοματάκια κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλας
3 δαφνες
3-4 μοσχοκάρφια
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Φρέσκο πιπέρι
Ελαιόλαδο

για την σκορδαλιά
200 gr. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
8-10 σκελίδες σκόρδο
50 gr. καρυδόψιχα
70 ml. ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτελεση:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σκουπίζουμε το λαγό με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει, σωτάρουμε το λαγό από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει και μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και αφού αφαιρέσουμε από τις ντομάτες τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τις δάφνες, την ζάχαρη και τέλος τον ζωμό.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να κάνει μείνει με σάλτσα, στο τέλος διορθώνουμε με αλατοπίπερο.

Για την ετοιμάσουμε την σκορδαλιά χρησιμοποιούμε γουδί ή επεξαργαστή τροφίμων.
Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει σε νερό και το στίβουμε καλά,
Στο γουδί πολτοποιούμε τα σκόρδα με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μέχρι να γίνει πολτός.

Ξεκινάμε ρίχνοντας το ψωμί, την καρυδόψιχα, το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά το ελαιόλαδο.
Όταν η σκορδαλιά είναι έτοιμη περιχύνουμε το μοσχαράκι με την σκορδαλιά και κουνάμε την κατσαρόλα να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και σερβίρουμε με επιπλέον καρύδι.
βράζουμε το χυλοπιτάκι της Αρκαδιανής, που παράγετε με φρέσκο πρόβειο γάλα και 4 αυγά/κιλό, για 4 λεπτά και αφού το στραγγίσουμε το σερβίρουμε με το λαγωτό!!

Η Συνταγή είναι από το Αρκαδιανη Αρκαδιανη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γεμιστός Λαγός ή Κουνέλι με πατάτες στην γάστρα

Γεμιστός Λαγός ή Κουνέλι με πατάτες στην γάστρα

Υλικά

1 λαγουδάκι ή κουνέλι 1.300 κιλών
100 γρ μπέικον,
3 κρεμμύδια χοντροκομένα και μισό κρεμμύδι,
1 τριμμένη ντομάτα,
λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας,
μισή κόκκινη πιπεριά,
ρύζι,
1 κσ βουτυρο
1/2 κγ Παπρικα
2 καρότα
2-3 πατάτες,
ρίγανη,
αλάτι και πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση

Έπλυνα και καρυκευσα το λαγουδάκι με αλάτι και πιπέρι! Σε μια γάστρα στο κάτω μέρος έβαλα φέτες μπέικον, χοντροκομμένα κρεμμύδια. Έκοψα μισό κρεμμύδι, τριμμένη ντομάτα, λίγα φύλλα φρέσκιας δυόσμο, μισή κόκκινη πιπεριά, έβαλα ρύζι, η ποσότητα ριζιου κρίνεται από το μέγεθος του κουνελιού.
Περιχύστε το μείγμα με λάδι και ανακατέψτε. Γεμίζω το κουνέλι και κλείνω την κοιλιά με ένα ξύλινο σουβλάκι.
Απλώνω λίγο βουτυρο με παπρικα. Τοποθετώ το κουνέλι στην βάση του μπέικον και του κρεμμυδιού. Γύρω του έβαλα φέτες καρότα και πατάτες, αρωματισμένες με αλάτι, ρίγανη, μαύρο πιπέρι! Ρίχνω πολύ λάδι από πάνω και ρίχνω νερό με λίγο αλάτι στη μέση της κατσαρολας. Κλείνω και βάζω σε ένα κρύο φούρνο, ανάβω στους 200 βαθμούς
και μετά από περίπου 45/60 λεπτά μειώστε σε 180 μέχρι να είναι έτοιμο, δηλαδή μετά από περίπου 2 ώρες και μισή!
Σερβίρεται με μπρόκολο, το οποίο έψησα ελαφρά με λαδι, σκόρδο και πιπέρι, νερό.

Σας εύχομαι μια υπέροχη μέρα!

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα
Επόμενο άρθροAπίστευτο σκορδόψωμο…Ήταν πραγματικά νόστιμα