Τι να πει κανείς για τους λαχανοντολμάδες !! Ένα πραγματικά γκουρμέ σπιτικό φαγητό της Ελληνικής και Μικρασιάτικης κουζίνας που αν τους φτιάξουμε πραγματικά νόστιμους μπορούμε να τους εκτιμήσουμε.
Εάν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, το τους φάτε την επόμενη μέρα, είναι ακόμη καλύτεροι!

ΥΛΙΚΑ :

 1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
 500 γραμμάρια κιμά
 100 γρ. μπέικον
 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
 1 μικρό φλιτζάνι ρύζι
 2 κρεμμύδια
 3 σκελίδες σκόρδου
 50 ml λάδι
 αλάτι και μπαχαρικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:     

3 κ.σ. λάδι,  

μισό φλυτζάνι   άσπρο κρασί

1 φλυτζάνι ντοματοχυμό,

1   κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να ετοιμάσετε τους λαχανοντολμάδες τοποθετείτε πρώτα μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτετε αλάτι και αφήνετε να βράσει.
Στη συνέχεια κόβετε το κοτσάνι από το λάχανο με ένα μαχαίρι και βυθίζετε το λάχανο, με την τρύπα προς τα κάτω, στην κατσαρόλα με το νερό για 1Ο λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Το αφήνετε σε πιατέλα να κρυώσει.


Στη συνέχεια κόψτε τα κρεμμύδια σε κυβάκια, ψιλοκόψτε και το μπέικον. Τηγανίζετε λίγο τα
κρεμμύδια και το μπέικον και ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο κοντά στο τέλος. Μετά το
προσθέτετε στο μπολ με το κιμά. Ρίχνετε κόκκινο πιπέρι, αλάτι, μπαχαρικά, ρύζι, ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μπολ και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Παίρνετε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβετε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, βάζετε 1
κουταλιά της σούπας από το μίγμα κρέατος και αρχίζετε να το τυλίγεται πιέζοντας τα μέρη που περισσεύουν στα πλάγια προς το κέντρο του ντολμά για να κλείσει και στη συνέχεια ρολάρετε.
Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Στρώνετε στη βάση μιας πλατιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετείτε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον ανακατεύουμε   όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια,  και τα σκεπάζετε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Προσθέτετε ζωμό ή νερό, μέχρι το ύψος του πιάτου, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.
Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και σιγοβράζετε περίπου 1 ½ ώρα ανακινώντας τη κατσαρόλα περιστασιακά.
Είναι έτοιμοι να τους απολαύσετε!!

Προηγούμενο άρθροTο….Καλύτερο Μακεδονίτικο Κοτόπουλο!!
Επόμενο άρθροΤα ντολμαδάκια της γειτόνισσας….