Τυρόπιτα που μυρίζει φρέσκο βούτυρο

Χρειάζεσαι:

200 ml. γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
9 γρ μαγιά ξερή / 4 ίσα κουταλάκια του γλυκού /
520 γρ αλεύρι
2 αυγα
2 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. λάδι
1 κουτ αλάτι
100 γρ βούτυρο
Για τη γέμιση: 2 αυγά, 5 κ.σ. γιαούρτι, 350 γρ τυρί τριμμένο / χρησιμοποίησα πρόβειο /
Για το άλειμμα: 1 κρόκο αυγού και 1 κ.γ. γάλα και σουσάμι

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι και το έβαλα σε ένα βαθύ μπολ. Βάζω το ελαφρώς ζεσταμένο γάλα σε κατάλληλο δοχείο. Πρόσθεσα ζάχαρη, μαγιά και 1 κουτ. από το αλεύρι.
Ανακάτεψα και άφησα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα. Εν τω μεταξύ σε άλλο μπολ ανακάτεψα τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι.
Αλατίζουμε το αλεύρι στο μπολ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα αυγού-γάλακτος και τη μαγιά. Ανακάτεψα και ζύμωσα μια μαλακή ζύμη την οποία μετέφερα στο παγκο και ζύμωσα για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Λίγο ακόμα αλεύρι μπορούμε να προσθέσουμε μόνο αν κολλήσει η ζύμη. Το άφησα στην αλευρωμένη επιφάνεια και το σκέπασα με το μπολ.
Το άφησα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο φουσκωσε.

Σε μεταλλικό μπολ έλιωσα το βούτυρο.
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ετοίμασα τη γέμιση ανακατεύοντας τα αυγά, το γιαούρτι και το τριμμένο τυρί. Κάλυψα τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 29 εκ. με χαρτί ψησίματος, το οποίο έκοψα στο ίδιο σχήμα και μέγεθος. Άλειψα και λίγο από το λιωμένο βούτυρο στον πάτο και τα τοιχώματα.
Ζύμωσα ελαφρά την φουσκωμενη ζύμη και τη χώρισα σε 8 ίσα μέρη / 100 γρ περίπου το καθένα /.
Πήρα την πρώτη μπάλα ζύμης και την ανοιξα σε αλευρωμένη επιφάνεια με διάμετρο 20 εκ. την αλείψα με το λιωμένο βούτυρο και τη σκέπασα με μια δεύτερη.
Έπειτα έκλεισα τις δύο κρούστες μαζί σε μέγεθος κοντά σε αυτό του ταψιού. Τα τοποθέτησα μέσα, τραβώντας τα ελαφρά με τα χέρια μου για να χωρέσουν.

Μοίρασα από πάνω το 1/3 της γέμισης. Με τον ίδιο τρόπο συνέχισα και με τις υπόλοιπες μπάλες, τελειώνοντας με τις δύο τελευταίες κολλημένες με λιωμένο βούτυρο.
Από πάνω απλώνω το υπόλοιπο βουτυρο και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε ρόμβους. Σκέπασα τον δίσκο με μεμβρανη και μια βαμβακερή πετσέτα και τον άφησα να διπλασιαστεί
σε μέγεθος για περίπου 1 ώρα.
Προθερμάνω το φούρνο στους 170 βαθμούς. Άλειψα την πίτα με τον ανάμεικτο κρόκο με μια κουταλιά φρέσκο ​​γάλα και πασπαλίστηκα με σουσάμι.
Μου περίσσεψε λίγο λιωμένο βούτυρο, το οποίο έριξα στις τομές. Το έβαλα να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου, και μετά τα πρώτα 20, επειδή είχε πάρει ένα χρυσαφί μαύρισμα,
το σκέπασα με αλουμινόχαρτο και το έψησα. Για ετοιμότητα τσεκάρω με ξύλινο σουβλάκι, το οποίο πρέπει να βγαίνει στεγνό όταν τρυπηθεί στο κέντρο της.
Σκέπασα την ψημένη πίτα με μια πετσέτα και την άφησα να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρω.

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ «Μυρμηγκάτο» που θα εντυπωσιάσει τους πάντες!
Επόμενο άρθροΣοκολατόπιτα ραβανί