Λιβανέζικο κιοφτά κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

250 γραμμάρια κιμά αρνιού
250 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
1 (κοφτή) κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 (κοφτή) κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 (κοφτή) κουταλιά καυτερή πάπρικα
1 (κοφτή) κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη όλα τα μούρα μπαχαρικών
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1/2 κγ πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού πουρέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Για να σερβίρετε τα κεμπάπ
4-5 πίτες
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
6 ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
½ κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος τριμμένος
1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ξίδι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

Οδηγίες

Για το κοφτά κεμπάπ
Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για κεμπάπ ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τα μπαχαρικά και τον πουρέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, πιέζοντας τα υλικά με τα χέρια (ή με τον επεξεργαστή τροφίμων). Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Με τα χέρια σας ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. (Αν έχετε χρόνο, καλύτερα να αφήσετε τα κεμπάπ στο ψυγείο όλη τη νύχτα).

Για να συναρμολογήσετε τα κεμπάπ κοφτά, κόψτε τα ξύλινα σουβλάκια για να χωρέσουν το ταψί σας και μουλιάστε τα σε νερό. (Αυτό θα αποτρέψει το κάψιμο). Πιέστε απαλά το κρέας γύρω από τα σουβλάκια για να σχηματίσετε κεμπάπ σε σχήμα κορμού, μήκους περίπου 10-12 εκατοστών το καθένα. Φροντίστε να απλωθεί το κρέας σε ομοιόμορφο πάχος.
Ψύξτε τα κεμπάπ μέχρι να είστε έτοιμοι για ψησιμο. Εάν έχετε χρόνο, είναι καλύτερο να κρυώσετε 30 λεπτά για να αφήσετε τις γεύσεις να ανακατευτούν και να σφίξουν το κρέας.
(Τα υλικά αυτής της συνταγής για κεμπάπ αρνιού είναι αρκετά για 6 σουβλάκια).
Προθερμάνετε ένα γκριλ ή τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αλείφουμε τα κεμπάπ κοφτά με λάδι και τα μαγειρεύουμε για περίπου 8 με 10 λεπτά, γυρνώντας κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές και να ψηθούν.

Mπορείτε να σερβίρετε τα κεμπάπ με ψητά λαχανικα και πίτες, και γαρνίρουμε με κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΜηλοπιτάκια του καφέ 🍁, με αυτή τη συνταγή δεν θα αγόραζα ποτέ ξανά
Επόμενο άρθροΤυρί Φούρνου