Ψητά μήλα και κυδώνια

Yλικά:

2 μεγάλα κυδώνια και 6 μεγάλα ξυνά μήλα.
Xυμό μισού λεμονιού
560 ml νερό
μισό λεμόνι
200 gr κρυσταλλική λευκή ζάχαρη,
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο.

Εκτέλεση

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το χυμό μισού λεμονιού και το νερό για να γεμίσετε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Χρησιμοποιήστε το άλλο μισό λεμόνι για να το κάνετε χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, μπορείτε να βάλετε εκεί τα κυδώνια και τα μήλα σας ενώ ετοιμάζεστε, ώστε να μην αποχρωματιστούν μόλις τα κόψετε.
Προετοιμάστε τα φρούτα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας στα τέσσερα και αφαιρώντας τους πυρήνες.
Κρατήστε τους πυρήνες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, θα χρειαστεί να τα προσθέσετε στο χυμό καθώς βοηθούν να πήξει η σάλτσα σας. Αραδιάζουμε τα κυδώνια στον πάτο της κατσαρόλας με το νερό και το υγρό του χυμού λεμονιού.

Προσθέτουμε τους πυρήνες και τα κουκούτσια, σκεπάζουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10’.
Κατεβάζουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τα τέταρτα του κυδωνιού. Θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι αρκετά σκληρα για να τα καρφωσετε, αλλά μπορείτε τώρα να τα πάρετε με το μαχαίρι σας.
Σουρώστε και κρατήστε το χυμό (μπορείτε να πετάξετε τα κουκούτσια και τους πυρήνες).
Τώρα τακτοποιήστε τα μήλα στον πάτο της κατσαρόλας, προσθέστε από πάνω τα μερικώς ψημένα κυδώνια και προσθέστε την κρυσταλλική λευκή ζάχαρη, τριμμένη κανέλα και τριμμένο γαρύφαλλο. Ψήνουμε (ακάλυπτα) σε φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
για 30’. Τα μήλα θα είναι μαλακά και τα κυδώνια θα είναι απαλά με χρυσαφένια κρούστα). Αφήστε να κρυώσουν.
Η σάλτσα θα είναι σαν χαλαρό ζελέ όταν κρυώσει. Μπορείτε να σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλη Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστή πορτοκαλόπιτα
Επόμενο άρθροΚουλούρια με σοκολάτα: είναι πεντανόστιμα δε προλαβαίνουν να βγουν