Μαρινάτο κοτόπουλο με σάλτσα μελιού

Το Μαρινάτο κοτόπουλο με σάλτσα μελιού είναι ένα νόστιμο και τρυφερό κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπαχαρικά σερβίρεται μαζί με ρύζι καρύδας και ολοκληρώνεται με σάλτσα από μέλι, φιστίκια, σόγια και μπαχαρικά.

Τα υλικά της συνταγής είναι (μερίδες 6):

Για τη συνταγή μαρινάτου κοτόπουλου
2 κιλά μπούτια κοτόπουλου (φροντίστε να σπάσουν τα κόκαλα, αλλά κρατήστε ένα κομμάτι)
70 ml νερό
50 ml σάλτσα σόγιας
50 ml σησαμέλαιο
30 ml χυμό λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μεγάλη κουταλιά ζάχαρη, σπόροι κόλιανδρου, σκόνη σκόρδου, κουρκουμάς
1 μικρή κουταλιά αλάτι

Για τη συνταγή σάλτσας
40 γρ μέλι
30 ml σάλτσα σόγιας
30 γρ πάστα τσίλι (πικάντικη αν θέλετε)
250 γρ φιστίκια/κάσιους θρυμματισμένα σε μικρά κομμάτια
300 γρ φυστικοβούτυρο, (αραιωμένο σε 50 ml χλιαρό νερό)
50 ml φυτικού ελαίου
300 ml γάλα καρύδας

Για τη συνταγή του αγγουριού
1/2 αγγουράκια (φρέσκα και τραγανά στην επιφάνεια)
χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
30 γρ μέλι
30 γρ σάλτσα σόγιας
30 γρ λευκό ξύδι
30 ml νερό

Για τη συνταγή του ριζιου
300 gr ρύζι, πλυμένο και μουλιασμένο σε νερό για αρκετές ώρες
300 ml γάλα καρύδας
200 ml νερό
30 ml φυτικού ελαίου

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υγρά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά, μετά βουτάμε το κοτόπουλο σε αυτό το μαρινάρισμα και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Αυτό θα επιτρέψει στο κρέας να αποκτήσει εκπληκτική γεύση.
Την επόμενη μέρα, το κοτόπουλο μας είναι έτοιμο, μπορούμε να κάνουμε μπάρμπεκιου ή να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 70 – 85 λεπτά στους 185 – 190 C βάζοντας τα κόκαλα προς τα πάνω, σκεπάζοντας το ταψί τα πρώτα 30 λεπτά με αλουμινόχαρτο και για το υπόλοιπα 40 λεπτά, για να βεβαιωθείτε ότι θα γυρίσετε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά για να πάρει μια τραγανή και τραγανή υφή γύρω-γύρω.
Μόλις το κοτόπουλο μας γίνει τραγανό και υγρό, αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Για την σάλτσα μελιού

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ελαφρά μέχρι να έχουμε μια υφή και πηχτή σάλτσα. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να λιώσει και να δέσει για 1 ώρα.

Για την συνταγή αγγουριου
Κόβουμε τα αγγούρια μας σε λεπτές φέτες, διατηρώντας τη φλούδα τους, γιατί έτσι θα είναι πιο τραγανό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να λιώσουν στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες και μετά
σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Για το ρύζι
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά, και αφήνουμε να βράσουν για 3 – λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε
τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά, τα κρατάμε σκεπασμένα και τα αφήνουμε στην άκρη
για 30 λεπτά, μετά σερβίρουμε.

Για το στήσιμο
Σε μια μεγάλη πιατέλα, τοποθετούμε το ζεστό ρύζι, στη συνέχεια το ρίχνουμε με τα υγρά και τραγανά κομμάτια κοτόπουλου και περιχύνουμε με μέτρο τη σάλσα και διακοσμούμε την πιατέλα με τα αγγουρaκια και σερβίρουμε και απολαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη ινδονησιακή σπεσιαλιτέ.

Η Συνταγή είναι του Peter Catinis

Προηγούμενο άρθροΦουσκώτα Χιονισμένα Ντόνατς με γέμιση…θα τα λατρέψουν όλοι
Επόμενο άρθροΜπισκότα με χαμηλούς υδατάνθρακες. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, χωρίς γλουτένη.