Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 40′
ΥΛΙΚΑ
1/3 κούπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
800 γρ- ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουταλΙά ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κούπας ελιές πράσινες γεμιστές σε φετάκια (προαιρετικά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 1/2 κιλού μελιτζάνες
1 1/2 κούπας τριμμένη μοτσαρέλα ή μια μαλακιά γραβιέρα
1/2 κούπας τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
1/4 κουταλάκι κανέλα,                                                                              1/4κουταλάκι γαρίφαλο,                                                                              1/8 κουταλάκι κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος, αλατίστε τες κι αφήστε τες να σταθούν 1 ώρα.
Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα ντομάτας. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, να μαραθούν. Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξίδι, τη ζάχαρη, τις ελιές, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και σιγοβράστε τη σάλτσα, ώσπου να δέσει, 30′ περίπου. Ξεπλύντε καλά τις μελιτζάνες
και στραγγίστε τες στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Τηγανίστε τες ελαφρά
σε καυτό λάδι. Στραγγίστε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ανακατέψτε τα τυριά με τα μπαχαρικά, και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλείψτε με λίγο λάδι ένα μακρόστενο πυρέξ και πασπαλίστε το με 1 κουταλιά φρυγανιά. Στρώστε μέσα το 1/3 από τις μελιτζάνες, καλύψτε με το 1/3 από τα τυριά και περιχύστε με το 1/3 της σάλτσας. Επαναλάβετε τις στρώσεις τελειώνοντας με τη σάλτσα.
Τρίψτε στην επιφάνεια λίγη έξτρα παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι. Ψήστε τις μελιτζάνες σε φούρνο 200 C, 35′-40′.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΦριτάτα με Σπανάκι και Μοτσαρέλα
Επόμενο άρθρο8 τροφές για να πέσει η πρησμένη κοιλιά σου σε μία ημέρα!