Μελιτζάνες Ιμαμ

Ενα φαγάκι πεντανόστιμο και άκρως καλοκαιρινό ! Παρέα με φρέσκο ,τραγανό ψωμάκι και χωριάτικη σαλατούλα είναι όνειρο….!

Υλικά

9 μελιτζάνες τσακώνικες …..
3 μέτρια κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
λίγο μαϊντανό
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι, λάδι

3 μέτριες πατάτες
1 μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνω τη σάλτσα που θα τις γεμίσω :
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε φετούλες . Στην κατσαρόλα μου βάζω λίγο λαδάκι και όταν ζεσταθεί ,σε μέτρια φωτιά
,ρίχνω το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ,το αλατίζω ελαφρά για να μαραθεί πιο γρήγορα και μαζί προσθέτω και το σκόρδο ψιλοκομμένο . Όταν τα δω και έχουν μαραθεί αρκετά προσθέτω 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη ,λίγο μαϊντανό ,αλατάκι και πιπέρι καθώς και 1 πρέζα ζάχαρη . Ρίχνω λίγο νεράκι ζεστό για να μην του κόψω το βρασμό και αφήνω τη σαλτσούλα να γίνει μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι ,να μελώσει και να μην έχει πολλά ζουμιά .

Όσο γίνεται η σάλτσα μου :
Καθαρίζω τις πατάτες τις κόβω κυδωνάτες ,αλατίζω και τις τηγανίζω σε ελαιόλαδο ,σε μέτρια φωτιά να ξανθίνουν.
Στο ίδιο λάδι τώρα θα τηγανίσω τις μελιτζάνες μου έως ότου μαλακώσει η σάρκα τους ,αφού τις έχω χαράξει κατά μήκος με ένα μαχαίρι μόνο απο τη μια πλευρά έως λίγο μετά τη μέση της μελιτζάνας . Ανοίγω λίγο με το χέρι και αλατίζω το εσωτερικό τους . Φροντίζω να μην έχουν νερά γιατί θα πιτσιλάνε . Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τις γυρίζω τακτικά .
Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω στο ταψί μου και τις ανοίγω να γίνουν σαν βαρκούλες .

Τελικό σταδιο:
Σε κάθε μια μελιτζάνα ,βάζω ένα μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα και τις γεμίζω με τη σάλτσα . Προσθέτω τις πατάτες ενδιάμεσα και ρίχνω και όση σάλτσα μου έχει περισσέψει απο πάνω .
Τρίβω κεφαλογραβιέρα και βάζω λίγη πάνω απο κάθε μελιτζάνα .
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο ,αντιστάσεις ,στους 180 -200 βαθμούς περίπου για κανά μισάωρο ,δεν θέλει πολύ ,μέχρι να μείνει με το λαδάκι του και να χρυσαφίσει το τυράκι .!
Αφήνω να κρυώσουν για να δέσουν και οι γεύσεις !

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της κας Argiro Roula

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με μαρμελάδα σε ζύμη “Κουραμπιέ” 😋👍
Επόμενο άρθροZαμπονοτυροπιτα με μπεσαμελ και φυλλο κρουστας