Μελιτζάνες με σάλτσα μαγιονέζας με σκόρδο

Υλικά

3-4 μελιτζάνες φλάσκες

για την σαλτσα σκόρδου
1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. μουστάρδα
30 γρ. ελαιόλαδο
220 γρ. ηλιέλαιο
1-2 κ.σ. νερό, αν χρειαστεί
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. κοφτό σκόρδο, σε σκόνη

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

Για να τις τηγανίσουμε τις μελιτζάνες είτε σε φέτες, είτε σε ροδέλες, είτε σε κύβους, βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και το ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία του λαδιού να φτάσει περίπου τους 170° C.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία με έναν κύβο ψωμιού: το λάδι πρέπει να «τσιτσιρίσει», χωρίς να βγάλει καπνούς. Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια, χωρίς να τα αλευρώσουμε (ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί κρούστα), και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να είναι μισοέτοιμα.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Για την σάλτσα σκόρδου

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ξεκινάμε να ρίχνουμε πολύ σιγά το ελαιόλαδο, σταγόνα σταγόνα και μετά σαν κορδόνι, κι έπειτα το ηλιέλαιο.
Αν η μαγιονέζα που έχουμε φτιάξει είναι σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τις μελιτζάνες και απο πάνω αλλειφουμε την σάλτσα μας

Τέλειος μεζές

Προηγούμενο άρθροΤο γλυκό μου τα Χριστούγεννα, κέικ με κόκκινο κρασί
Επόμενο άρθροΜπακαλιάρος με δική μου σάλτσα και γαρίδες