Μελιτζάνες Ογκρατέν με σάλτσα ντομάτας

Υλικά (για ένα πυρέξ 25Χ35)

1.200 μελιτζάνες φλάσκες (3-4 μελιτζάνες ανάλογα με το μέγεθός τους)
350 γρ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες (ή ανάμεικτες φρέσκες και κονσέρβας)
350 γρ. χυμός ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
250 γρ. φέτα μαλακιά
300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι. Κόβουμε κάθετα σε φέτες τις μελιτζάνες.
Αραδιάζουμε τις φέτες σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε χοντρό αλάτι. Αφήνουμε τις μελιτζάνες με το αλάτι να σταθούν για 20-30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Όσο αφήνουμε τις μελιτζάνες να σταθούν με το αλάτι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, 3-4 κουταλιές της σούπας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε μια καλή “τσιμπιά” αλάτι και τα αφήνουμε να “μαραθούν” για 4-5 λεπτά.
Αποφύγετε να τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα γίνει πιο βαριά η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον χυμό ντομάτας, και τη ζάχαρη τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα, την σπάμε με ένα ξύλινο κουτάλι και ανακατεύουμε καλά. Η σάλτσα τώρα είναι έτοιμη. Σε δυο ρηχά ταψιά κουζίνας, που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας. Τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο γκριλ, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Έχουμε στον πάγκο της κουζίνας το πυρέξ που θα φτιάξουμε το φαγητό, τη σάλτσα ντομάτας, την τριμμένη μοτσαρέλα.
Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του πυρέξ. Απλώνουμε πρώτα 4-5 κουταλιές σάλτσας ντομάτας ώστε να καλύψει καλά όλο το σκεύος. Αραδιάζουμε φέτες μελιτζάνας μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και απλώνουμε ξανά από πάνω σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε σκόρπια μερικά φύλλα βασιλικού και ρίχνουμε λίγη μοτσαρέλα.

Απλώνουμε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, ραντίζουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, και όση μοτσαρέλα έχει περισσέψει. ΤΙΡ: Μπορείτε να παραλείψετε τις ενδιάμεσες στρώσεις μοτσαρέλας και να βάλετε περίπου 150 γραμμάρια μόνο από πάνω για να “γκραντιναριστεί” το φαγητό κατά το ψήσιμο. Είναι εξίσου νόστιμο και πιο πιο ελαφρύ σε θερμίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό με πράσινη σαλάτα.

ΠΗΓΗ: Xrysovalantou Pappa 

Προηγούμενο άρθροΤο διάσημο Ιταλικό Κέικ Fiesta (Τούρτα της γιορτής ..❤️)
Επόμενο άρθροΜια Σπανακοτυρόπιτα λίγο διαφορετικά