Μαμαδίστικες Μελιτζάνες παπουτσάκια

146

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια με παχύρρευστη σάλτσα ντομάτας και κρεμώδης σάλτσα τυριού σε στρώσεις για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο!

Συστατικά

3 μελιτζάνες, πλυμένες και αποξηραμένες
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλο ή αρνί
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
425g ντομάτες θρυμματισμένες
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
πρέζα θρυμματισμένου κόκκινου πιπεριού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
τριμμένη ή τριμμένη παρμεζάνα/κεφαλοτύρι

2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
πρέζα μοσχοκάρυδο
περίπου 2 φλιτζάνια τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C.
Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση, κατά μήκος και ανοίξτε εγκάρσιες σχισμές στη σάρκα προσέχοντας να μην τις κόψετε μέχρι το κάτω μέρος.
Τοποθετήστε τις φέτες σε ένα ταψί.
Περιχύστε τις φέτες μελιτζάνας με περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Προσθέστε κι άλλο αν χρειαστεί. Αλατοπιπερώνετε

Ψήστε τις φέτες μελιτζάνας στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

Φτιάξτε τη σάλτσα κιμα
Προσθέστε το κρεμμύδι, ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να
μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ζεστάνετε μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε
μέχρι να μην είναι πλέον ροζ. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Προσθέστε την ντομάτα και ένα φλιτζάνι νερό.
Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει. Περίπου 25 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη ρίγανη και τον
ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα αν χρειάζεται.

Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ
Προσθέστε το ελαιόλαδο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι,
το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Χτυπήστε μαζί και μαγειρέψτε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει αρκετά ώστε να καλύψει το πίσω μέρος
ενός κουταλιού. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά μέχρι να γίνουν λεία και προσθέστε λίγη από τη ζεστή μπεσαμέλ στα αυγά. Χτυπήστε τα μαζί για να μετριάσετε τα αυγά. Προσθέστε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με το σύρμα. Προσθέστε το τυρί και ανακατέψτε το μέχρι να ενσωματωθεί.

Συναρμολογήστε τα παπουτσάκια:
Λιώστε τη σάρκα της μελιτζάνας για να κάνετε χώρο για τη γέμιση.
Πασπαλίζετε την μελιτζάνας με λίγο τριμμένο τυρί. Μοιράζετε ισόποσα τη σάλτσα κρέατος. Καλύψτε με τη σάλτσα μπεσαμέλ και στη συνέχεια πασπαλίστε την
κορυφή με περισσότερο τυρί.
Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Αφού βγάλετε τη γεμιστή μελιτζάνα από το φούρνο, αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου δεκαπέντε λεπτά για να σταθεροποιηθεί η σάλτσα και το τυρί. Μπορείτε να τις βάλετε όλες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος για ένα οικογενειακό γεύμα ή σε ατομικά πιάτα. Μπορείτε να τις σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί ή/και σαλάτα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες στο φούρνο.

Μελιτζάνες στο φούρνο.

Εύκολη και οικονομική συνταγή.

Υλικά

2 Μελιτζάνες

Μείγμα επάλειψης
2,3 κουταλιές λάδι,
2 κουταλιές πουρέ ντομάτας,
σκόνη σκόρδου,
πάπρικα
ξερή ρίγανη
Τυρί ανθότυρο και καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες (όχι πολύ λεπτές), τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε για 5 λεπτά (να ιδρώσουν, δηλαδή να βγάλουμε λίγο από το ζουμί τους)
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σ ένα μικρό ταψί με χαρτί ψησίματος, τις αλείφουμε δύο φορές με το μείγμα, τοποθετούμε στη μέση κάθε ελαφρώς τριμμένο τυρί και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο για κρούστα και για να μην τρέξει το τυρί.!!!
Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 20,25 λεπτά περίπου μέχρι να είναι έτοιμες, εξαρτάται από τον φούρνο σας

Να είστε υγιείς και χαρούμενοι!!😊

H Συνταγή είναι της Бистра Борисова

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια κοτόπουλο στο φούρνο
Επόμενο άρθροΓλυκό Καρυδάκι