Μελιτζανόπιτα με φέτα και με σπιτικό φύλλο

Από τις εύκολες πίτες μόνο με 4 φύλλα όπως και η χορτόπιτα μου με φέτα.
4 φύλλα έχει λοιπόν η πίτα και ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο μπαίνει η γέμιση.

Τα υλικά για ένα στρόγγυλο ταψί 40εκ

για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι +2-3 κουταλιές για το ζύμωμα και το πλάσιμο των φύλλων
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
για το άλειμμα των φύλλων:
50γρ φρέσκο βούτυρο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Γέμιση
4 χοντρουλές φλάσκες μελιτζάνες, τις οποίες έψησα στα κάρβουνα.
Ψήνονται και στο φούρνο, μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο για να συγκρατεί τους χυμούς της.
200γρ φέτα
2 ξερά κρεμμύδια στο χοντρό τριμμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 αβγά
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα.

Για την γέμιση
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι.
Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουμε 1-2 κσ από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά.
Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να μελώσουν οι μελιτζάνες.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά περίπου, να πιει τα υγρά της.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι.
Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της.
Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα.

Συναρμολόγηση

Χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς μου τη ζύμη σε 4 κομμάτια
Αλευρώνω καλά το τραπέζι και το πρώτο κομμάτι και το ανοίγω σε φύλλο. Ανοίγω και τραβώ κάθε φορά το φύλλο για να ανοίξει και να γίνει μεγαλύτερο να κρεμαει έξω απο το ταψι.

Λαδώνω το ταψί.
λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το λάδι.
μόλις ανοίξω το φύλλο στην επιθυμητή διάσταση(να κρεμετε εξω από το ταψί το πρωτο φύλλο) το στρώνω μέσα στο ταψί και το λαδώνω καλά με το μίγμα του βουτύρου.
Ανοίγω το 2ο φύλλο το στρώνω πάνω στο 1ο φύλλο και το σουρώνω να χωρέσει μεσα στο ταψι και το λαδώνω.

Απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο τη μισή γέμιση.
Ανοίγω το 3ο φύλλο το απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο και το λαδώνω.
Απλώνω την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο 3ο φύλλο.
Ανοίγω το 4ο φύλλο το απλώνω πάνω από το 3ο και το λαδώνω καλά.
Φτιαχνω με το φύλλο που κρεμετε απ εξω τον κοθρο στην πιτα μας
Χαράζω την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια .

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Καλά να Περνάτε

Προηγούμενο άρθροΠανσέτες Μαριναρισμένες
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολατένιο με μπισκότα