Μελιτζανόπιτα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού

Για τη γέμιση
4 μέτριες μελιτζάνες κομμένες κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη κυβάκια
2 πράσινες πιπεριές κομμένες κυβάκια
μισό φλιτζάνι φυτικό λάδι ( 40 )
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
μαύρο πιπέρι (4 γραμμάρια)
1 κουταλιά αλάτι (8 γραμμάρια)
μισό ποτήρι νερό (50 ml)
125 γρ.βούτυρο λιωμένο

100 γρ τριμμενη παρμερζάνα και 100 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1 κρόκος + λίγο γάλα για το άλειμμα

Μεγάλο μέγεθος κούπας που χρησιμοποιώ: 200 ml
Μικρό μέγεθος φλιτζανιού που χρησιμοποιώ: 100 ml

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι.Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πράσινες πιπεριές,την κόκκινη πιπεριά και τις σοτάρουμε και αυτές για 2-3 λεπτά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Αφού λιώσει ο πελτές και ψηθεί λίγο ρίχνουμε τις μελιτζάνες ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι μελιτζάνες.Αφαιρούμε απ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ταψάκι αλειμμένο με λάδι ή βούτυρο απλώνω το ένα φύλλο της ζύμης, το τρυπώ με το πιρούνι και απλώνω τις 2 κ.σ. σιμιγδάλι.
Ρίχνω την γέμιση

και από πάνω την τριμμένη παρμεζανα και την κεφαλογραβιέρα

και ραντίζω με 1κ.σ. ακόμα σιμιγδάλι.
Κλείνω την πίτα μας με το 2ο φύλλο ζύμης, τρυπώντας την επιφάνεια με το πιρούνι.
Αλείφω την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος.


Ψήνω στους 180ο – 190ο με αντιστάσεις στην πιο κάτω θέση του φούρνου για περίπου 1 ώρα. Ελέγχω αν έχει ψηθεί το κάτω φύλλο, αν όχι ακουμπάτε το πυρέξ στον πάτο του φούρνου για κανένα 10 λεπτο ακόμα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ από μήλα με μασκαρπόνε, χωρίς βούτυρο και λάδι!
Επόμενο άρθροΜανταλένες