Μελομακάρονα 

Υλικά

Για τη ζύμη

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ.ηλιέλαιο
130 γρ.ελαιόλαδο
50 γρ.βούτυρο λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ.χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. σόδα
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μέλι για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

500 ml νερό
600 γρ.ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
2 μπαστουνάκια κανέλας
100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αρχικά να φτιάξουμε το σιρόπι.Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα εκτός απ το μέλι.
Βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφαιρούμε απ τη φωτιά.Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε στην άκρη και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στίβουμε τα πορτοκάλια.Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.
Σ ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι μαζί.Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη.Ανακατεύουμε.
Σ ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε λιώσει την σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σιμιγδαλιού λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει απαλή και μαλακή.
Πλάθουμε μικρά τα μελομακάρονα (περίπου 40 γρ. το καθένα)και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τρίφτη τυριού ώστε να κάνουμε σχέδιο στην επιφάνεια του μελομακάρονου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα απ τον φούρνο τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι 10-20 λεπτά ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
Αυτός ο τρόπος θα κάνει τα μελομακάρονα μας μαλακά μέσα και τραγανά απ έξω.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με το μέλι και τα τριμμένα καρύδια!!!!!!!!!!

Καλή επιτυχία!!!!!

Προηγούμενο άρθροΤραγανό κροκάν με καρύδια…
Επόμενο άρθροΚουλουράκια πεταλάκια με καρύδια σε 20 λεπτά