Μοσχάρι κατσαρόλας κοκκινιστό με πατάτες και μανιτάρια

Υλικά

1/2 κιλό κρέας μοσχάρι ή βοδινό κομμένο σε κύβους
300 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα (δεν είχα μανιτάρια αυτή τη φορά)
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
400 γραμμάρια σάλτσα τομάτας ή αντίστοιχα τριμμένη ντομάτα στον τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 σφηνοπότηρο Μεταξά (ή και παραπάνω αν προτιμάτε, φυσικά και οποιοδήποτε άλλο μπράντι)
1 κύβος λαχανικών
Νερό όσο πάρει
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω το κρέας και το αφήνω να στεγνώσει καλά.
Σε σχετικά δυνατή φωτιά βάζω το ελαιόλαδο να κάψει. Προσθέτω το κρέας και το σωτάρω στο λάδι για 5 περίπου λεπτά, φροντίζοντας να αλλάξει χρώμα από όλες τις μεριές.


Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνω ανακατεύοντας για 3-4 περίπου λεπτά μαζί με το κρέας. Στα 2 λεπτά περίπου προσθέτω και τη ζάχαρη.


Προσθέτω το κονιάκ. Αφήνω να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτω νερό, αρχικά ένα νεροπότηρο. Ρίχνω τον κύβο, το αλατοπίπερο και την ντομάτα, ανακατεύω να πάει παντού η σάλτσα.


Αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για τουλάχιστον μισή ώρα-45 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αυτό εξαρτάται από το σκεύος και την εστία. Σίγουρα πάντως θα πρέπει το κρέας να έχει μαλακώσει λίγο πριν το (μεθ)επόμενο στάδιο.


Όσο μαγειρεύεται το κρέας, καθαρίζω τα μανιτάρια και τα κόβω φέτες και τις πατάτες σε κύβους.
Προσθέτω τα μανιτάρια και τις πατάτες και αν χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό.
Αφήνουμε μέχρι να μαγειρευτούν και οι πατάτες.
Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω το φαγητό για 10-15 λεπτά να “ξεκουραστεί” στην κατσαρόλα.

Σερβίρω. Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροParis Brest: Αέρινη ζύμη choux γεμάτη με βελούδινη κρέμα mousseline
Επόμενο άρθροΚουλουράκια Κανέλας πλεξούδα