Μοσχαράκι καπαμά πασπαλισμένο με τυρί φέτα.

Μια συνταγή για ένα νόστιμο μοσχαράκι σιγοβρασμένο με μελιτζάνες, σε κόκκινη σάλτσα, πασπαλισμένο με τυρί φέτα. Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο για το οικογενειακό και για το πιο επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

1 κιλό μοσχάρι, ώμος ή ελιά ή σπάλα, κομμένο σε μικρές μερίδες
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
5 μελιτζάνες μέτριες τσακώνικες κομμένες στη μέση οριζόντια
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
3 κόκκους μπαχάρι
3-4 γαρυφαλάκια [μοσχοκάρπια]
1 μικρό στικ κανέλας
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
160 γρ. θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Χαράζετε οριζόντια και κάθετα τη ψίχα τους τις
αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για 15 λ. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Μετά τα 15 λ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με πολλά νερά, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις τοποθετείτε σε μέτριο λαδωμένο ταψί στο οποίο αργότερα θα προσθέσετε και το κρέας. Τις αλείφετε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα. Κόβετε το κρέας σε μερίδες, πασπαλίζετε τα κομμάτια με το αλεύρι και τα σοτάρετε μέχρι να “θωρακισθούν” και ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ περίπου ανακατεύοντας.
Τέλος προσθέτετε και τα σκόρδα, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνετε το πελτέ, ανακατεύετε γρήγορα να λιώσει στη βάση της κατσαρόλας και προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ. Προσθέτετε το μπαχάρι, τα γαρυφαλάκια, τη κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε και ζεστό νερό που να σκεπάζει το κρέας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας για 1 ώρα και 15 λ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Mοιράστε τις μελιτζάνες ισομερώς σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας, ανακατεύετε και το μοιράζετε με τη σάλτσα του στα μπολάκια, περιχύνοντας τις μελιτζάνες.
Ψήνετε στους 190 βαθμούς για 30 λ περίπου. Δέκα λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο το πασπαλίζετε με το τυρί φέτα και συνεχίζετε για 10 λ το ψήσιμο να λιώσει το τυρί. Το βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, γαρνίροντάς το με λίγη παπρικα ή κόκκινο πιπέρι.

 

Προηγούμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς Πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΛουκουμάκια Λεμονιού