Μοσχαράκι με δαμάσκηνα στην χύτρα

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι – χτένι σπάλα κιλότο-
300 γραμ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κρεμμύδια γλυκά ξερά ψιλοκομμένα
2 ντομάτες αλεσμένες στο μούλτι
150ml κόκκινο γλυκό κρασί
100ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
4 – 5 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. γλ. κοφτή κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
Αλάτι η ανθό αλατιού
Πιπέρι φρέσκο από μύλο κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην χύτρα, το ελαιόλαδο, και το κρέας, και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει, από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε το βάζουμε σε πιάτο, και στην θέση του ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Ξύνουμε τον πάτο της χύτρας με ξύλινες κουτάλες μαζεύοντας τι υπάρχει εκεί.
-ντεγλασάρουμε.

Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, ξαναβάζουμε το κρέας στην χύτρα, σβήνουμε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες.
Βάζουμε τα φύλα δάφνης, τα μπαχάρια, την κανέλα, συμπληρώνουμε με μια κούπα ζεστό νερό.
Όταν το φαγητό αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με μια μικρή κουτάλα, μέσα σε μπολ με νερό.
– αν μείνει μέσα ο αφρός, θα αφήσει στο φαγητό βαριά μυρωδιά, και άσχημη γεύση.
Κλείνουμε την χύτρα, την ρυθμίζουμε στην θέση μαγειρέματος 2 σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ανέβουν οι βαλβίδες ασφαλείας, και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά, -στο 3 με μέγιστη το 9 – και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά.

Αποσυμπιέζουμε και ανοίγουμε την χύτρα.
Βγάζουμε δάφνες και μπαχάρια, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, (τα βάζουμε πάντα στο τέλος για να μην διαλυθούν) και σε χαμηλή φωτιά, σιγοβράζουμε, για 10 λεπτά επιπλέον. Αλατίζουμε τρίβουμε πιπέρι, , και κουνάμε την κατσαρόλα, να ενωθούν.
Δοκιμάζουμε, αποσύρουμε από την φωτιά, και αφήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο, με σίτα φαγητού, μέχρι να σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με πουρέ πατάτας, άσπρο πιλάφι, πατάτες τηγανιτές, αλλά και σκέτο επίσης είναι υπέροχο.

Καλή Απόλαυση

H Συνταγή είναι της κας Matula Giasirani

Προηγούμενο άρθροΚαρμπονάρα Ιταλική
Επόμενο άρθροΦτιάξτε αυτές τις εύκολες λιχουδιές για να γαρνίρετε ή να διακοσμήσετε γλυκά