Μοσχαράκι με μαραθόριζα (φοινόκιο) και σάλτσα μαστίχας.

Η Συνταγή είναι του Chef Στελιου Δουχάνη

Υλικά:

1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά σε χοντρά κομμάτια κομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαστίχας τριμμένους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φινόκιο (μάραθοριζα)
1 λεμόνι το χυμό του
Από το φινόκιο το φύλλωμα (μάραθο) ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
½ φλιτζ. Κρασί κόκκινο
1 φλιτζ. ζωμό κρέατος
2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια βαθιά, μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό και παραπάνω ελαιόλαδο και αφού αλατοπιπερώσουμε το κρέας το βάζουμε για να το σοτάρουμε, το γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές και μόλις ροδίσει το βγάζουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο υπάρχον ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στην συνέχεια προσθέτουμε το κρέας και το ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Όταν αρχίσει να κολλάει το κρέας στην κατσαρόλα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ και στην συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό, τόσο ώστε να καλυφθεί το κρέας μας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας μας, κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας μας να μαλακώσει.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φινόκιο, κρατάμε το πάνω φύλλωμα και το ψιλοκόβουμε για το γαρνίρισμα και την ρίζα την κόβουμε ροδέλες (φέτες) και τις προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει και σοτάρουμε, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε την τριμμένη μαστίχα Χίου και το ανακατεύουμε. Το περιεχόμενο του τηγανιού το ρίχνουμε στο τελείωμα του μαγειρέματος στην κατσαρόλα και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με σάλτσα και γαρνίρισμα ψιλοκομμένου μάραθου και μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ ή πατάτες ή ρύζι, ότι αγαπάει ο καθένας.

Tips:
*Τους κόκκους μαστίχας τους τρίβουμε μαζί με ένα κοφτό κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική για να τριμματιστούν, ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες με έναν πλάστη ή σε γουδοχέρι .
*Συνοδεύεται ωραία με κόκκινο κρασί.
* Για να διατηρείτε φρέσκο το φοινόκιο στο ψυγείο, πρέπει να τυλίγεται σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας.

Η Συνταγή είναι του Chef Στελιου Δουχάνη

Προηγούμενο άρθροΤα Αμυγδαλωτά των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΓιαουρτίνη Μυτιλήνης