Μοσχαράκι με πουρέ πατάτας ή κουνουπιδιού

Υλικά

700γρ. μοσχαράκι για κατσαρόλα (χτένι ή κιλότο ή σπάλα ή ελιά ή λαιμός)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. ζωμό βοδινού
200γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι, μείγμα μπαχαρικών για κρέας
Δενδρολίβανο, θυμάρι

Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες
150 γρ. γάλα χλιαρό
200 γρ. βούτυρο
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

Σκουπίζετε απαλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καρυκεύετε με το μείγμα και το αλατοπίπερο το κρέας κι απ τις 2 πλευρές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί, τότε τοποθετείτε το κρέας και το σοτάρετε για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνετε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα μανιτάρια (αν βάλετε) και το σκόρδο τα ανακατεύετε και σχεδόν αμέσως ρίχνετε το ζωμό βοδινού με το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Ανακατεύετε ξανά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι το κρέας να είναι μαλακό.
Όταν είναι έτοιμο αφαιρείτε προσεκτικά το κρέας και τα λαχανικά απ την κατσαρόλα (μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βαθύ πιάτο ή πιατέλα) αφήνοντας μέσα μόνο το ζωμό.

Σκεπάζουμε το πιάτο με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφήστε ανοιχτό το μάτι της κουζίνας. Διαλύστε το αλεύρι σε ένα μπολάκι ή ποτηράκι με λίγο απ το ζωμό ή με ελάχιστο κρύο νερό. Έπειτα ρίξτε το στην κατσαρόλα μόλις ζωμός πάρει πάλι βράση και ανακατέψτε

καλά για 1-2 λεπτά μέχρι να δείτε το ζωμό να αρχίσει να πήζει.
Κλείστε τη φωτιά και αποσύρετε την κατσαρόλα. Ρίξτε τη σάλτσα σε ένα μπολάκι και σκεπάστε τη με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό.

Για τον πουρέ

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώνουν. Τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Λιώνουμε τις πατάτες με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου ή ενός πιρουνιού και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ο πουρές είναι έτοιμος.

Σημειώσεις: Μπορείτε αντί για πουρέ πατάτας να το φτιάξετε με πουρέ κουνουπιδιου

Πουρες Κονουπιδιού

1 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
1 φλιτζ. ζωμό βοδινού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας ξινόκρεμα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε μέσα το κουνουπίδι και το ζωμό. Αφήστε το να βράσει σκεπασμένο για περίπου 10 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να γίνει το κουνουπίδι. Μόλις γίνει αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή του πρες πουρέ λιώστε το κουνουπίδι. Προσθέστε την ξινόκρεμα, αλατοπίπερο και σερβίρετε μαζί με το κρέας, τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροTρουφάκια μανταρινιού
Επόμενο άρθροΚέικ σε μορφή ρολού με κρέμα καφέ…είναι αφρός και τέλειο σε γεύση