Μοσχάρι Στιφάδο

Υλικά:

1 κιλό περίπου μοσχαράκι ελιά ή χτένι κομμένο σε κύβους,
1 κιλό μικρά κρεμμύδια ή ασκαλώνια,
2 ή 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
λίγο αλεύρι καρυκευμένο,
2 ξυλάκια κανέλας,
2 γαρύφαλλα,
1 πρέζα μπαχάρι,
2 φύλλα δάφνης,
αλάτι και πιπέρι,
ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί,
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα [ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη],
1 κσ πελτέ ντομάτας,
1 σφινάκι Μεταξά [ή κονιάκ],
ελαιόλαδο,
λίγο βούτυρο,
λίγο νερό ή ζωμό βοδινού.

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τα κρεμμύδια ένας γρήγορος τρόπος είναι να τα βυθίσετε σε βραστό νερό για περίπου ένα λεπτό και μετά να τα κρυώσετε σε κρύο νερό. Στη συνέχεια, θα διαπιστώσετε ότι ένα απλό κόψιμο στο κάτω μέρος [του κρεμμυδιού] θα επιτρέψει την εύκολη αφαίρεση της φλούδας.
Πασπαλίστε τα κομμάτια του κρέατος με το αλεύρι και στη συνέχεια ροδίστε τα στην εστία με λίγο ελαιόλαδο σε μικρές παρτίδες σε μια κατσαρόλα. Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη. Θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο λάδι μετά από κάθε παρτίδα, μην ανησυχείτε αν ο πάτος του τηγανιού καεί λίγο – προσθέτει στη γεύση.

Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι ροδίζουμε τα ξεφλουδισμένα κρεμμύδια στο βούτυρο για λίγα λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά μέχρι να τα χρειαστείτε.
Ρίξτε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα δάφνης, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ξυλάκια κανέλας και ανακατέψτε καλά. Ντεγλασαρουμε την κατσαρόλα με το Μεταξά [ή κονιάκ] και ξύνουμε τα καμένα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήστε τη να σιγοβράσει για ένα λεπτό πριν επιστρέψετε το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί όμορφα με το λάδι και την ντομάτα. Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να φουσκώσει για λίγα λεπτά πριν καλύψετε το στιφάδο με νερό ή ζωμό.

Ανακατέψτε και προσθέστε την πρέζα μπαχάρι, ανακατέψτε και στη συνέχεια σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε απαλά για περίπου μισή ώρα.
Μετά από μισή ώρα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο στιφάδο και να προσθέσετε το ζωμό αν χρειάζεται και να προσθέσετε τα κρεμμύδια που περιμέναμε υπομονετικά στο πλάι. Ανοίξτε το καπάκι και συνεχίστε να σιγοβράζετε για άλλη μια ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει όμορφα η σάλτσα.
Τέλος αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με ό,τι θέλετε – πατατες τηγανιτές, πουρέ ή ζυμαρικά ρύζι που είναι παραδοσιακά.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://gruntiestravels.com/

Προηγούμενο άρθροΦανταστική τούρτα κωκ!!!
Επόμενο άρθροΜοσχάρι κατσαρόλας με λαχανικά…ένα υγιεινό, πλούσιο γεύμα για παιδιά και ενήλικες.