ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι ήπιο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι μούστο ή πετιμέζι (μελάσσα σταφυλιών)
1/4 φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
¼ φλιτζάνι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 γραμμάρια κακάο χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γραμμάρια σουσάμι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε ελαιόλαδο, πετιμέζι, κονιάκ, κρασί, ξύσμα πορτοκαλιού και μέλι και χτυπήστε με σύρμα.
Διαλύστε τη σόδα ψησίματος στον χυμό πορτοκαλιού (προσοχή στις φυσαλίδες) και προσθέστε τα στα άλλα υγρά συστατικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ, την σκόνη κακάου και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού σταδιακά και ανακατέψτε με το χέρι σας μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στο μπολ ή τα δάχτυλά σας. (Μπορείτε να το κάνετε αυτό ζυμωτή σας με το γάντζο).
Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολα και προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C
Διαχωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 – 55 γραμμαρίων το μέγιστο.
Κάντε όποιο σχήμα όπως σας αρέσει και τοποθετήστε ταψί, σε απόσταση.
Η πρώτη παρτίδα 13 μπισκότων διαμορφώθηκε σε κορδόνια διαμέτρου 3 cm , τα κυλλησαμε  σε σπόρους σησαμιού και κόπηκαν περίπου 10 cm . Αυτά ψήθηκαν για 17 λεπτά.
Τα υπόλοιπα 13 ήταν επίσης διαμορφωμένα όπως παραπάνω αλλά κόπηκαν στη μέση για να φτιάξουν 24 μικρότερα. Αυτά ψήθηκαν για 15 λεπτά.

 

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα Χωριάτικη
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με λευκή σάλτσα μανιτάρια μέσα σε χιονάτο ρύζι