Συστατικά
Για τη βάση μπακλαβά:
1 συσκευασία των φύλλων βηρυτού 450 γραμμαρίων
250 γραμμάρια βούτυρο
νερό
Για την γέμιση
200 γραμμάρια καρύδια
100 γραμμάρια αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας ψωμί
1 κουταλιά κανέλας
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι:
600 γραμμάρια νερού
600 γραμμάρια ζάχαρης
200 γραμμάρια μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

Οδηγίες
Για τη γέμιση:
Ανακατέψτε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε έναν μπλέντερ μέχρι να τεμαχίσουν χονδροειδώς.
Ανακατέψτε τα καρύδια σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά για το γέμισμα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 ° C.
Ανοίξτε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας σας και καλύψτε με μια πετσέτα (έτσι δεν θα στεγνώσουν στον αέρα).
Με μια βούρτσα ζύμης, λιπάνετε ένα ταψί 26×36 cm με λιωμένο βούτυρο.

 Σημείωση: Για να δημιουργήσετε τη βάση του Μπακλάβα θα χρειαστείτε 4 φύλλα. 2 για να καλύψετε το ταψί κατά μήκος και 2 για να καλύψετε κατά πλάτος. Κάθε φύλλο πρέπει να κρεμάσει λίγο από το ταψί, προκειμένου να επικαλυφθεί αργότερα και να ασφαλίσει το γέμισμα.
Ξεκινήστε να φτιάχνετε τη βάση του φύλλου: Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο στο ταψί και λιπάνετε με βούτυρο.
Τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο στο επάνω μέρος, λιπάνετε με βούτυρο και πασπαλίστε με νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τα επόμενα δύο φύλλα .
Πασπαλίστε με 2-3 χούφτες από την γέμιση καρυδιού από πάνω.
Προσθέστε το επόμενο φύλλο και διπλώστε και τις τέσσερις πλευρές προς τα μέσα. Βουρτσίστε με βούτυρο.
Προσθέστε ένα άλλο φύλλο και διπλώστε το ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Λιπάνετε με βούτυρο, πασπαλίζετε με νερό και προσθέστε 2-3 χούφτες γεμίσματος.
Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 ακόμη φορές.
Προσθέστε τα τελευταία 2 φύλλα από πάνω. Λιπάνετε με βούτυρο και ρίχτηκε νερό στο μεταξύ.
Διπλώστε από πάνω το φύλλο(που κρέμεται έξω από το ταψί) προς τα μέσα. Βουρτσίστε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Κόψτε το Μπακλάβα (σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω) σε τριγωνικά κομμάτια.


Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Μετά τα πρώτα 50 λεπτά ψησίματος καλύψτε το μπακλαβά με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 20-30 λεπτά περισσότερο. Μέχρις ότου η μπακλαβά παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα και μια ωραία τραγανότητα.
Για το σιρόπι:
Περίπου 15 λεπτά πριν ο μπακλαβάς ψηθεί πλήρως, ξεκινήστε να φτιάχνετε το σιρόπι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέστε νερό, ζάχαρη, μέλι και χυμό λεμονιού.

Ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βράζει μειώστε τη θερμοκρασία στο μέσο και μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά. Μην ανακάτεψε το σιρόπι μπορεί να κρυσταλλωθεί.
Αφού ψήσετε το μπακλαβά, ρίξτε το ζεστό σιρόπι από πάνω χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
Αφήστε τον μπακλαβά να φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου πριν από την ψύξη.

Σερβίρετε με λίγο μέλι ή καρύδια στην κορυφή.

Real Greek Recipes logo

Προηγούμενο άρθροΦανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη…με ταχίνι και μέλι
Επόμενο άρθροΜπισκοτάκια Βουτύρου με Ζαχαρούχο μόνο με 3 Υλικά !!!