Μπακλαβάς

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ !!!

Συστατικά:

3x 400 γραμμάρια λεπτά φύλλα μπακλαβά
1 κιλό καρύδια
5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
400 γρ βούτυρο
100 ml λάδι

Για το σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη
3 φέτες λεμόνι
νερό

Εκτέλεση:

1 Αλέστε τα καρύδια και αφήστε το ένα τέταρτο λιγο πιο χοντροκομένο. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα πάντα καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα τηγάνι και μαζεύουμε τον αφρό. Το διατηρούμε συνεχώς σε ένα ζεστό πιάτο, προσέχοντας να μην αλλάξει χρώμα. Είναι σημαντικό οι κρούστες να ψεκάζονται με ζεστό βούτυρο γιατί ο μπακλαβάς είναι πιο τραγανός.
Πάρτε ένα μεγάλο βαθύ ταψί από το φούρνο και κόψτε τα φύλα στο μεγεθός του. Αφήστε επτά ή οκτώ φύλλα και καλύψτε τα  με αλουμινόχαρτο για να μην στεγνώσουν.

2 Λαδώνουμε το ταψί με βούτυρο και αρχίζουμε να στοιβάζουμε τα φύλλα του μπακλαβά, τακτοποιώντας πέντε με έξι φύλλα και πασπαλίζοντας το καθένα με ένα μείγμα λαδιού και βουτύρου στην βάση. Πασπαλίστε τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας καρύδια μετα από πάνω. Απλώστε ξανά ένα φύλλο, στη συνέχεια αλείψτε με βούτυρο και βάλτε άλλο
ένα φύλλο και αλείψτε το επίσης (δούλεψα με κουταλάκια του γλυκού, δύο σε κάθε φύλλο). Τα καρύδια χωρίς βούτυρο πηγαίνουν για κάθε τρίτο φύλλο όσο εχετε φύλλα. Χρησιμοποίησα επίσης τα υπολλείματα φύλλου που μου είχαν απομείνει κατά
τη μέτρηση του δίσκου.

3 Όταν έχουμε εξαντλήσει τα καρύδια και τα φύλλα, κάνουμε το τελευταίο στρώμα με τα φύλλα που αφήσαμε στην αρχή.έτσι μέχρι να καταναλωθούν.

4 Κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά στα κομμάτια που θέλουμε και τον ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι, ώστε να μουλιάσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για δύο ώρες.
Τον μειώνω στους 150 μετά από μία ώρα. Είναι σημαντικό ο μπακλαβάς να έχει ροδίσει καλά, αλλά πρέπει επίσης να προσέξετε να μην το παρακάνετε.
5 Όταν ο μπακλαβάς τοποθετηθεί στο φούρνο, φτιαξτε το σιρόπι. Βαλτε τη ζάχαρη σε ένα βαθύ κασταρολακι και ρίξτε νερό δύο δάχτυλα πάνω από τη ζάχαρη. Προσθέστε τις φέτες λεμονιού και αφήστε το να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Μειώστε αμέσως τη θερμοκρασία. σε μέτρια και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς.

6 Βγάζουμε τον ψημένο μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στον μπακλαβά με μια κουτάλα σούπας. Πρώτα τρεις κουτάλες και αφήνουμε να μουλιάσει, μετά πάλι τρεις και μουλιάζουμε. Όλα αυτά τα κάνουμε αργά σε ένα λεπτό ρεύμα. Το ποτίζουμε ξανά και στην ποσότητα που έχουμε το
ένα τρίτο του σιροπιού που είναι ακόμα χλιαρό. Αφήστε το να σταθεί εκεί για μια ώρα. Τέλος, περιχύστε το με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να περάσει τη νύχτα έξω από το ψυγείο. Μόνο την επόμενη μέρα, φυλάξτε το στο ψυγείο.

7 Είναι σημαντικό:
ότι το βούτυρο είναι πάντα ζεστό όταν ραντιζετε τα φύλλα
ότι τα τελικά πάνε το ένα πάνω στο άλλο και ότι αλείφονται μόνο με νερό, γιατί όταν ποτίζουν με σιρόπι δεν θα
στρίψουν προς τα πάνω και θα είναι όπως στις εικόνες
να χύνεται το σιρόπι υπομονετικά και αργά σεβόμενη τη διαδικασία, γιατί τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι
υπέροχο να κρυώσει ο μπακλαβάς σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε η ζάχαρη δεν θα κρυσταλλωθεί

8 ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι ποσότητες  μπορεί φυσικά να μειωθούν έως και το ένα τρίτο. Το έκανα αυτό πολύ γιατί μοιράζομαι κυρίως τον μπακλαβά, δηλαδή τον δίνω ως δώρο!

Σερβίρισμα:
Σερβίρετε καλά διατηρημένο με απλή ψύξη!

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστό Κέικ καρύδας!
Επόμενο άρθροΧοιρινό με Λάχανο…ωραίο χειμωνιάτικο πιάτο