Μπατζίνα

Η Μπατζίνα, πνευματικό παιδί της Θεσσαλικής γης, αγγίζει με την απλότητά της τις χορδές της νοσταλγίας, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες από ζεστά σπίτια και τραπέζια γεμάτα αγάπη.

Σαν ζουμερή αγκαλιά, η Μπατζίνα τυλίγει με τρυφερότητα υλικά γεμάτα νοστιμιά: κολοκύθι, τυριά, μυρωδικά, όλα πνιγμένα σε μια αφράτη ζύμη που μοσχομυρίζει παράδοση.

Υλικά:

80 γρ. ελαιόλαδο,
1 κτγ αλάτι χοντρό,
750 γρ κολοκυθάκι,
150 γρ γάλα,
4 αυγά,
400 γρ φέτα τυρί,
1 κτγ ρίγανη,
1κγ. μπέικιν,
λίγο πιπέρι,
400 γρ αλεύρι
100 γρ τυρί φέτα,
50 γρ βούτυρο.

Εκτέλεση

Τρίβουμε το κολοκύθι, το αλατίζουμε και το στύβουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το λάδι τα αυγά, το γάλα (έβαλα λίγο παραπάνω γάλα γιατί το είχε παρακάνει με στύψιμο και ήταν πολύ σφιχτή η ζύμη), τη φέτα, τη ρίγανη, το μπέικιν, το πιπέρι και το αλεύρι. Βουτυρώνω ένα 40άρι ταψί και ρίχνω το μίγμα. Το απλώνω με σπάτουλα και ρίχνω τα 100 γραμμάρια τυρί σε τρίμματα και 50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά.

Η Μπατζίνα δεν είναι απλά μια πίτα. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, μια σύνδεση με τις ρίζες μας, μια γευστική αγκαλιά που ζεσταίνει την ψυχή.

Κάθε κομμάτι, μια ιστορία, γραμμένη με μεράκι και αγάπη. Μια γευστική κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μοιραστούμε, γιατί η Μπατζίνα δεν είναι απλά φαγητό, είναι ένα κομμάτι Ελλάδας.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια Γεμιστά με δαμάσκηνο
Επόμενο άρθροΤραγανά ψητά κολοκυθάκια με γιαούρτι και σκόρδο