Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Γι’ αυτήν την καταπληκτική πίτα δεν χρειάζεται να ανοίξετε φύλλα.
Αν δεν σας αρέσει το καλαμποκίσιο αλεύρι, χρησιμοποιήστε σιταρένιο. Ένα σημείο απαιτεί προσοχή κι αυτό είναι να μην κάνετε χοντρή τη στρώση του κουρκουτιού στο κάτω μέρος του ταψιού. Τα υλικά είναι μετρημένα για ταψί ορθογώνιο 28 x 36. Αν δεν βρείτε όλα τα χόρτα, χρησιμοποιήστε, γενικά, μυρωδάτα χόρτα για πίτα.

ΥΛΙΚΑ (για 5 – 6 άτομα)

Για τη γέμιση
1 ματσάκι λάπατα (μόνο στη λαϊκή αγορά)
1 ματσάκι σέσκουλα
1 χούφτα σπανάκι
μικρό πράσο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι παπαρούνες (μόνο στη λαϊκή αγορά)
3 – 4 κρεμμυδάκια, φρέσκα
1 χουφτίτσα φύλλα δυόσμου
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
1 μικρό ματσάκι άνηθος
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
5 κουτ. σούπας ρύζι αλάτι και πιπέρι φέτα, θρυμματισμένη (αν θέλετε)

Για το κουρκούτι
350 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού ξινόγαλο ή 1/2 γιαούρτι
1 αυγό χτυπημένο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι λίγο χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Γέμιση
Καθαρίζουμε τα χόρτα. Κόβουμε τους μίσχους από τα λάπατα, τα σέσκουλα και το σπανάκι και τα κρατάμε για άλλο φαγητό*.
Πλένουμε τα χόρτα (μαζί και τα κρεμμυδάκια και τα πράσα) και τα κόβουμε ψιλά. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν αρκετές ώρες. Μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα πασπαλί ζουμε με το αλάτι. Τα τρίβουμε με τις παλάμες να «πέσουν».

Όταν μειωθεί ο όγκος τους παρρακολουθούμε αν έχουν πάρα πολλά ζουμιά και τα στραγγίζουμε σε ένα μπολάκι.
Ρίχνουμε το πιπέρι, το ρύζι. το λάδι και τη φέτα, αν βάλου με, και ανακατεύουμε καλά.

Κουρκούτι
Βάζουμε σε άλλη λεκανίτσα το αλεύρι, το αυγό, το ξινόγαλο, το αλάτι και το λάδι και το χτυπάμε με μια κουτάλα.
Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα κουρκούτι πηχτό σαν μέλι
Λαδώνουμε το ταψί και με το κουτάλι απλώνουμε το κουρκούτι να κάνει μια λεπτή και ομοιόμορφη στρώση.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη
Θα πάρει περισσότερο από το μισό. Βάζουμε τα χόρτα λίγα λίγα σε όλη την επιφάνεια του χυλού.
Τα ισιώνουμε με πιρούνι ελαφρά, πατάμε απαλά με τις παλάμες.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Αραιώνουμε με νερό το κουρκούτι που έμεινε και ραντίζουμε τα χόρτα μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
Ο,τι μένει χωρίς κουρκούτι θα καεί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι 3 κουταλιές λάδι και 4 – 5 κουταλιές νερό και ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Ψήνουμε στους 175° C μέσ χρι να ροδίσει.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Εκτέλεση συνταγής από την Roula Hatzispirou

 

Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι λεμονάτο με ρύζι στην κατσαρόλα
Επόμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο