Συνταγές για κεφτέδες αφθονούν στο Βορρά. Το όνομα αναφέρεται σε διάφορες παρόμοιες
συνταγές για λουκάνικο που βρίσκονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όντως, πρόκει-
ται συχνά για ένα λουκάνικο γεμισμένο μ’ ένα συνδυασμό από μοσχάρι (και μερικές φορές
μοσχαρίσιο συκώτι), ρύζι, δυόσμο και κρεμμύδια που συχνά σερβίρεται στο Χριστουγεννιά-
τικο τραπέζι. Η παρακάτω εκδοχή από τη Νάουσα είναι απλούστερη.
Για 6-8 μερίδες

Υλικά

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (διπλοαλεσμένο)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα αυγά
4 φέτες πάχους 3 εκ. καθεμιά από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
μόνο την ψίχα, μουσκεμένη κάτω από τη βρύση και στυμμένη
Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
1 φουσκωτό κ.γ. κύμινο, ή και περισσότερο αν θέλουμε
3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Αλεύρι για το αλεύρωμα
Λάδι για το τηγάνισμα
Για τη Σάλτσα
3 κ.σ. αλεύρι
3 φλιτζ. γάλα
4 μεγάλα αυγά χτυπημένα
Αλάτι, πιπέρι και κύμινο όσο θέλουμε

Εκτέλεση
Σε μεγάλο βαρύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύ-
νει ελαφρά. Βάζουμε τον κιμά σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αυγά, το στυμ-
μένο ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια με μήκος 8 εκ. Τα βάζουμε σε ένα δίσκο, τα σκεπά-
ζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλευρώνουμε ελαφρά τα μπουμπάρια. Ρίχνουμε
3 εκ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ζεσταίνουμε και τηγανίζουμε σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν
ελαφρά. Χτυπάμε με σύρμα το αλεύρι, το γάλα και τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές
μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τους κεφτέδες σ’ ένα μεγάλο στρογγυλό πυρίμαχο ταψί,
κατά προτίμηση κεραμικό, σε στρώσεις αν χρειαστεί, και ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος από
πάνω. Ψήνουμε μέχρι η σάλτσα να δέσει και τα σουτζουκάκια να ψηθούν μέχρι μέσα, περίπου
45 λεπτά.

Προηγούμενο άρθροΡουμελιώτικα Κοκορετσάκια Φούρνου
Επόμενο άρθροΠίτα με γλυκιά κολοκύθα και φέτα