Μπριός

Το brioche είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο που παρασκευάζεται την περίοδο του Πάσχα στη Ιταλία. Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα αγόραζα αυτά τα μπριός σε ένα αρτοποιείο αλλά μετά κατάφερα να πάρω τη συνταγή από τη φίλη μου μαριαλένα και από τότε τα ετοιμάζω κάθε χρόνο εύκολα και είναι μυρωδάτα, πολύ απαλά και με ιδιαίτερη γεύση που δίνεται και από την παρουσία των σπόρων μαύρου γλυκάνισου στο μείγμα.

Υλικα

Για το διογκωτικό
200 γραμμάρια αλεύρι 00
1 κύβο μαγιά μπύρας
200 ml νερό

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
250 ml γάλα
250 ml λάδι
1 κύβο μαγιά μπύρας
5 gr σπόρους μαύρου γλυκάνισου
κρόκους αυγών και γάλα για γεύση για το βούρτσισμα

Εκτέλεση

Ξεκινήστε ετοιμάζοντας τη μαγιά Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά, ανακατεύετε γρήγορα, δεν χρειάζεται να το δουλέψετε πολύ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε να διπλασιαστεί.

Μόλις είναι έτοιμη, προχωρήστε στην προετοιμασία της ζύμης.
Στον κάδο του μίξερ βάσης, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το προζυμι που ετοιμάσαμε στην αρχή τα αυγά, τον γλυκάνισο, το λάδι και το γάλα στο οποίο έχετε διαλύσει
τη μαγιά, ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία και ομοιογενή ζύμη.
Θα είναι πολύ μαλακή. Σκεπάζετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να διπλασιαστεί.

Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρώ μερικά κομμάτια από τη ζύμη με τη βοήθεια με λίγο αλεύρι, περίπου 60 γρ και τους δίνω τα σχήματα που προτιμάτε. Τα βάζετε σταδιακά σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν.
Τα αλείφουμε με κρόκο και λίγο γάλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Συμβουλή:
Είναι νόστιμα τρώγονται σκέτα αλλά και γεμιστά με Nutella ή μαρμελάδα.
Διατηρούνται μαλακά όταν αποθηκεύονται σε σακούλες τροφίμων.

Προηγούμενο άρθροKέικ σοκολάτας με τραγανό αμύγδαλο
Επόμενο άρθροΠασχαλιάτικα Τσουρεκάκια…δεν θα βρείτε πιο ωραία