Κοτόπουλο σε σάλτσα μουστάρδας

Χρειάζεσαι:

4 ολόκληρα πόδια / περίπου 800 g /
100 g μουστάρδα / Dijon /
Μεγάλη πρέζα αλεσμένο λευκό πιπέρι ή/και μαύρο πιπέρι
1/3 κουτ.γλ αλάτι
1 μέτριο κρεμμύδι και καρότο ψιλοκομενο
10 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι / ή 1 κουτ. αποξηραμένο /
200 ml. λευκό κρασί
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Λάδι και βούτυρο
1 κουπα ρύζι

Εκτέλεση

Καθάρισα, έπλυνα, στέγνωσα και άλειψα τα μπούτια με ένα μείγμα από 80 γρ μουστάρδας, ανακατεμένη με αλεσμένο πιπέρι και αλάτι.
Τα βάζω σε κατάλληλο δοχείο, τα σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τα αφήνω στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλατίζοντας το ελαφρά και προσθέτοντας το καρότο και το θυμάρι. Όταν πήρε ένα ωραίο μαύρισμα, τα έβγαλα σε ένα πιάτο.
Πρόσθεσα λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι και έβαλα τα μπούτια μαζί με τη μουστάρδα. Τα τηγάνισα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Αν και το τηγάνι μου μου είναι αντικολλητικο, λίγο από το μείγμα κόλλησε, κάτι που δεν είναι πρόβλημα.

Μετέφερα τα τελειωμένα «σφραγισμένα» μπουτια στο πιάτο με το κρεμμύδι και το θυμάρι, και στο τηγάνι έβαλα το κρασί και 150 ml. νερό.
Το αφήνω να βράσει, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης για να ξεχωρίσω όποιο κοτόπουλο ή μουστάρδα έχει κολλήσει στον πάτο.
Μείωσα τη φωτιά στο 3 στο μάτι της κουζίνας μου και έβαλα πίσω τα μπούτια, το κρεμμύδι και το θυμάρι.
Επειδή δεν έχω καπάκι για αυτό το τηγάνι, το σκέπασα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και μαγείρεψα για λίγο παραπάνω από 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί τελείως το κοτόπουλο.
Κατά το μαγείρεμα γύρισα τα μπούτια 4-5 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου σάλτσα στο τηγάνι, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Αναμειξα τα υπόλοιπα 20 γρ μουστάρδα με την κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Σε αυτό το μείγμα πρόσθεσα λίγη από τη σάλτσα του πιάτου και όταν ομογενοποιήθηκε, το ξαναβάζω στο τηγάνι, όχι περιχύνοντας το κρέας, αλλά ανακατεύοντάς το με τη σάλτσα.
Το άφησα να βράσει και έσβησα την εστία, οπότε το πιάτο έβρασε λίγο ακόμα.
Μην ψήνετε περισσότερο από 2-3 λεπτά, γιατί η σάλτσα θα πήξει.

Στο μεταξύ έφτιαξα ρύζι.

Έπλυνα το ρύζι και το στράγγισα σε ψιλό σουρωτήρι. Ζεσταίνω 900 ml. νερό. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι και 1 κ.γ. βούτυρο. Πρόσθεσα ρύζι και αλάτι κατά βούληση, ανακάτεψα και τηγάνισα μέχρι να αρχίσουν εμφανώς να ψηθούν οι κόκκοι.
Όταν έγινε αυτό, κατέβασα την κατασρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσα όλο το βραστό νερό. Ανακάτεψα, το ξαναέβαλα στη φωτιά και μείωσα τη

 
στάθμη του στο 3 . Μαγειρεύω χωρίς καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά , ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Όταν απορροφήθηκαν τα υγρά, έβγαλα την κατσαρόλα από την εστία, τη σκέπασα με δύο στρώσεις χαρτί οικιακής χρήσης και έβαλα το καπάκι.
Έτσι, το ρύζι σιγοβράζεται και το χαρτί απορροφά κάθε περίσσιο υγρό. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βαμβακερή πετσέτα.
Τοποθέτησα ρύζι στα πιάτα, το οποίο έβαλα από πριν και συμπίεσα καλά σε κουπα αλειμμένη με λάδι. Έπειτα πρόσθεσα τα μπουτάκια και περιέχυσα με τη σάλτσα. Τελείωσα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα κλωνάρι θυμάρι πάνω στο ρύζι.

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΒίδες με θαλασσινά
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες στο φούρνο με τυριά και λουκάνικα τηγανισμένα σε κρασί