Τηγανίτες

Συστατικά

Ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
⅓ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαία μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι (συν περισσότερα για τηγάνισμα – δείτε παρακάτω)

Τηγάνισμα:
4 φλιτζάνια φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Καλύμματα:
¼ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
Προτάσεις: ζάχαρη άχνη, καθαρό σιρόπι σφενδάμνου, μέλι, σιρόπι σοκολάτας, σάλτσες φρούτων

Εκτέλεση

Φτιάξτε τη ζύμη:
Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι στο μπολ ενός μίξερ.
Προσθέστε στο νερό και τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Τοποθετήστε το άγκιστρο ζύμης στο μίξερ σας και ανακατέψτε τη ζύμη μαζί σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα.
Ξύστε τις πλευρές μερικές φορές ανάλογα με τις ανάγκες και αναμίξτε τη ζύμη για περίπου 4 έως 5 λεπτά.
Θα πρέπει να αρχίζει να μαζεύεται γύρω από το άγκιστρο ζύμης σε αυτό το σημείο. Εάν η ζύμη φαίνεται να στεγνώνει, μπορείτε να πασπαλίζετε με κουταλιές γεμάτη νερό.
Λιπάνετε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και ριξτε τη ζύμη σε αυτό. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα.
Τοποθετήστε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος, για 1½ – 2 ώρες, έως ότου η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ζεσταίνουμε το λάδι:
Στρώστε ένα πιατο με χαρτοπετσέτες και τοποθετήστε το κοντά στην εστία μαγειρέματος.
Ετοιμάστε ένα μεταλλικό κουτάλι ή μια σπάτουλα. Λιώστε το ¼ φλιτζάνι βούτυρο και πάρτε αυτό κοντά, μαζί με μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, ρίξτε φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγανι. Θερμάνετε το λάδι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα – θέλετε το λάδι να φτάσει σε θερμοκρασία 180 ° C, επομένως ελέγχετε συχνά το λάδι με θερμόμετρο.

Ενώ το λάδι θερμαίνεται, προετοιμάστε τη ζύμη:
Αλευρώστε ελαφρά σε μια επιφάνεια εργασίας και κρατήστε λίγο επιπλέον αλεύρι κοντά. Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίστε την κορυφή με αλεύρι και στη συνέχεια ανοίξτε τη ζύμη. Δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά λεπτό.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή κόπτη πίτσας για να κόψετε τη ζύμη σε περίπου 10 κομμάτια ίσου μεγέθους.

Τηγανίζουμε τη ζύμη:
Όταν το λάδι είναι έτοιμο πάρτε ένα από τα κομμάτια της ζύμης σας. Εάν είναι κολλώδες, αλευρωστε τη ζύμη και τα δάχτυλά σας με λίγο αλεύρι για να το διευκολύνετε.
Βάλτε προσεκτικά το κομμάτι της ζύμης στο λάδι. Χρησιμοποιήστε το κουτάλι, τη σπάτουλα ή τις λαβίδες για να μετακινήσετε τη ζύμη στο λάδι, γυρίζοντάς την καθώς βλέπετε ότι η κάτω πλευρά αρχίζει να καφέ. Συνεχίστε να τηγανίζετε και γυρίζετε τη ζύμη μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές: αυτό θα διαρκέσει 2 έως 2½ λεπτά. Αφαιρέστε τη ζύμη από το λάδι στη ράφι με χαρτοπετσέτες.
Συνεχίστε να τηγανίζετε τα άλλα κομμάτια ζύμης με αυτόν τον τρόπο. Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία του λαδιού καθώς τηγανίζετε για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία 180 ° C και ρυθμίστε τη θερμότητα κάτω από το τηγάνι σας οσο απαιτείται.

Αλλειψτε τις τηγανίτες με λίγο βουτυρο και πασπαλίστε  με ότι σας αρέσει

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΗ Κρέμα καραμελέ της μαμάς μου
Επόμενο άρθροΧούμους: Φτιάξτε το μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα!…