Κουραμπιέδες

Υλικά

500 γρ.βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (αυτό στο γυάλινο βαζάκι)
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
2 βανίλιες
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη στο κονιάκ
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα

Ανθόνερο για ράντισμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά.
Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
Παράλληλα χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα και τα έχουμε ψήσει στους 160 °βαθμούς έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι ,το μπέικιν ,τις βανίλιες,το αλάτι,στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά . Μόλις προστεθεί το αλεύρι πρέπει το χτύπημα να επιβραδύνεται.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Φροντίζουμε η ζύμη μας να είναι μέτρια όχι πολύ μαλακή για να μην απλώσουν στο ψήσιμο ούτε πολύ σφιχτή για να μην γίνουν σκληροί. Πλάθουμε σε μέτριο μέγεθος και τοποθετούμε στο ταψί μας το οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °βαθμούς για 20 λεπτά.
Παραμένουν άσπροι, δεν παίρνουν ρόδινο χρώμα στο ψήσιμο.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο τους ραντίζουμε με το ανθόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.

Πρέπει να τους αφήσουμε αφού κρυώσουν Γιατί όταν είναι ζεστοί η πρώτη στρώση της ζάχαρης άχνης δημιουργεί ένα χοντρό στρώμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε. Σκεπάζουμε καλά την πιατέλα γιατί οι κουραμπιέδες αποκτούν εύκολα υγρασία και μπορεί να χάσουν την τραγανή υφή τους. Διατηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι.

Καλή επιτυχία

H Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΑπλό και λαχταριστό κέικ σοκολάτας
Επόμενο άρθροΚαστανόπαστα Αφράτη και Ζουμερή