ΥΛΙΚΑ
450 gr φακές
8 κούπες ζωμό
1 μεγάλο πράσα πολύ ψιλοκομμένο (σχεδόν λιωμένο)
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 σέλινου, κομμένο σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι 
12 σπόρους κόλιανδρου

Εκτέλεση

Ξεπλύνετε προσεκτικά τις φακές και μετά τις βάζετε σε μία κατσαρόλα με το ζωμό να βράσουν. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για μία ώρα. Όταν τελειώσει,  αποβουτυρώστε την κορυφή, προσθέστε τα λαχανικά και σιγοβράστε μέχρι να μαγειρευτούν, περίπου 30 λεπτά. Εάν η σούπα φαίνεται υπερβολικά υδαρή, περάστε μερικές από τις φακές μέσα από ένα κόσκινο. Τώρα προσθέστε το ξύδι και το μέλι. Ρίξτε σε μπολ σερβιρίσματος και προσθέστε  ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα), ρίξτε τους σπόρους κόλιανδρου και αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Η σούπα είναι εκπληκτικά πλούσια και γευστική, παρόλο που τα αρωματικά μπαίνουν χωρίς να σοταρειστούν. Ένα ποιοτικό, φρουτώδες ελαιόλαδο κάνει τέλεια την πρώτη κουταλιά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒυζαντινό ρύζι πουτίγκα – “Τρoφή των Αγγέλων”
Επόμενο άρθροΡεβανί Παραδοσιακό και αυθεντικό