Για τον Χαλβά:

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αμύγδαλο (για να αποκολληθεί η φλούδα εύκολα: βράστε τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 7 λεπτά. Αφαιρέστε τα αμύγδαλα από το νερό και αφήστε τα
να κρυώσουν λίγο και τρίψτε τα να φύγει η φλούδα.)
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (χοντροκομμένα)
1 κσ. κανέλα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
1 1/2 φλιτζάνι μέλι
1 ραβδί κανέλας
Μερικές λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Για το “σιρόπι”
Προσθέστε τα παρακάτω 4 συστατικά σε μια κατσαρόλα και βράστε μέχρι το σιρόπι να μπορει να σταθεί στην πλάτη από ένα κουταλάκι, αφαιρέστε την φλούδα της κανέλας και της φλούδας πορτοκαλιού, και στη συνέχεια αφήστε την στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο. Αφήστε να ζεσταθεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τα αμύγδαλα σας. Ανακατέψτε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι
(η μαμά μου έδινε μεγάλη σημασία σ’ αυτό το μέρος της συνταγής).
Συνεχίστε να ανακατεύετε αυτά τα 2 συστατικά μέχρι τα αμύγδαλα πάρουν χρώμα και να μαγειρευτούν.
Στη συνέχεια, προσθέστε το σιμιγδάλι και συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς για άλλα λίγα λεπτά
(ίσως χρειαστείτε και μια βοήθεια για το ανακάτεμα …).
Τέλος, προσθέστε την κανέλα σας και συνεχίστε να ανακατεύετε για άλλα 5-10 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και σιγά σιγά προσθέστε το σιρόπι σας. Τοποθετήστε πίσω στη φωτιά
και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστούν τα πάντα καλά.
Προσθέστε το μείγμα σε μία  φόρμα και αφήστε το να πάρει το σχήμα του για μερικές ώρες.
Δεν το ψήνουμε επειδή όλα είναι ήδη μαγειρεμένα. Μετά από λίγες ώρες, γυρίστε το, για να το βγάλετε σε ένα πιάτο. Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τη φόρμας και γυρίστε το προσεκτικά.
Κόψτε μια φέτα και απολαύστε.

 My Mom’s Semolina Halva 

My mom made it recently so I wanted to share! It’s not something I would usually make myself, so I love the idea of sharing something different with you. Have you ever heard of, or had halva?

For the “syrup”– this is going in your cake at the end, not on top. Add the below 4 ingredients to a saucepan and bring to a boil, remove the cinnamon stun & orange peels, then set aside.
4 cups water
1 1/2 cups honey
1 cinnamon stick
A few strips of an orange peel

For the halva (“cake” part):
1 cup olive oil or flower oil
1/2 cup chopped, peeled almonds (to peel easily: boil almonds in a saucepan with water for about 7 minutes. Remove almonds from water and let cool a little.)
2 cups semolina (coarsely ground)
1 Tbs. ground cinnamon

Instructions

In a large pot over medium heat, add your olive oil. Let this heat up for a few minutes, and then add your almonds. Stir constantly with a wooden spoon (my mom was very serious when she stated this part of the recipe😆). Keep stirring these 2 ingredients until the almonds develop some color and cook down a little (only a few minutes if you keep stirring). Then, add the semolina and keep stirring constantly for another few minutes (you’re going to get an arm workout in…woohoo💪🏼). Finally, add your cinnamon and continue stirring for another 5-10 minutes. Remove from the heat and little by little add your syrup. Place back over the heat and keep stirring until everything is combined well.

Add to a bundt pan and let it take its shape for a few hours. We are not baking it; everything’s already cooked. After a few hours, flip it over to get it on a plate. Place a large plate on top of the bundt pan and flip over carefully. Cut yourself a slice and enjoy.

Credit Vasso Groumousas
Προηγούμενο άρθροVegan μπαλίστες Βανίλιας και κακάου…
Επόμενο άρθροΜελόπιτα Σίφνου της Μαρώ