Πάστα κεράσι με σοκολάτα

Υλικά

για το παντεσπανι:

1/2 φλιτζάνι απλό αλεύρι (400 ή 450 γρ)
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές της σούπας σκούρο κακάο
4 αυγά χωρισμένα σε: 4 ασπράδια 4 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4-5 κουταλιές λάδι
για την κρέμα σοκολάτας:
Σημαντικό: μπορείτε να φτιάξετε ένα λεπτότερο στρώμα κρέμας και να βάλτε 
1/2 ή 3/4 των παρακάτω συστατικών /

200 γραμμάρια βουτύρου (ή μαργαρίνη, αλλά πιο νόστιμα με βούτυρο)
400 g οποιασδήποτε σοκολάτας (Nutella ή άλλου τύπου Nutella)

Κεράσια:
περίπου 500 γραμμάρια κεράσια χωρίς σπόρους ή κονσέρβα κεράσι
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 ml βότκας ή βότκα κεράσι
2 κουταλάκια του γλυκού σκούρο κακάο
γλάσο:
80-100 g βουτύρου
200 g μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση

Βάζω τα κεράσια σε ένα πιάτο και πασπαλίζω με ζάχαρη και μετά αφήνω στην άκρη για να απελευθερώσουν το χυμό.
Στρώνω ένα τετράγωνο  ταψί με χαρτί ψησίματος. 
Βάζω αλεύρι, κακάο και μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για να μπορώ να βάλω τη παντεσπάνι αμέσως.
Σπάζω τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους.
Σημαντικό: βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσει ένα κομμάτι κρόκου στο ασπράδι ! Είναι επίσης σημαντικό το μπολ στο οποίο θα τα χτυπήσω να είναι εντελώς στεγνό.
Προσθέτω μια πρέζα αλάτι στα ασπράδια και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια, ενώ αναμιγνύω με αργή ταχύτητα, προσθέτω σταδιακά κρόκους (έναν έναν), ζάχαρη και λάδι. Στο τέλος ρίχνω το μείγμα αλευριού και κακάου και ανακατευουμε προσεκτικά με ένα μίξερ με τη χαμηλή ταχύτητα ή ακόμα καλύτερα με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, αναμειγνύοντας απαλά από το κάτω προς τα πάνω (το θέμα είναι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη και τα συστατικά να συγχωνευθούν και η ζύμη να παραμένει αφράτη), δηλαδή έτσι ώστε οι φυσαλίδες αέρα να μην ξεφύγουν από το μείγμα.

Ρίχνω τη ζύμη στο ταψί , απλώνεται σε ομοιόμορφη επιφάνεια και το βάζω σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Ψήνω στο δεύτερο ράφι από τη βάση στη λειτουργία πάνω και κάτω (ΟΧΙ ζεστός αέρας) για περίπου 30 λεπτά. Στο τέλος, είναι καλύτερο να ελέγξετε με το τεστ της οδοντογλυφίδας, εάν είναι στεγνό αφού το βγάλετε, τότε η ζύμη είναι έτοιμη.

Μόλις ψηθεί, το βγάζω από το φούρνο και αμέσως από το ταψί (σηκώνοντας απαλά τα άκρα του χαρτιού ψησίματος) και έπειτα το βάζω σε μεταλλική σχάρα να κρυώσει.
Η ζύμη είναι μαλακή και λεπτή, οπότε όταν την βγάζω από το δίσκο κάνω αργά και προσεκτικά

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω την κρέμα. Προσθέτω μαλακό βούτυρο και nutella στο μπολ και τα χτυπάω με μίξερ μέχρι να συνδυαστούν τα συστατικά και η κρέμα είναι λεία και αφράτη.

Βγάζω τα κεράσια από το ψυγείο και τα στραγγίζω σε κόσκινο και ρίχνω και την βότκα. Κρατάω το υγρό, για να μουλιάσω το κέικ μαζί του.


Μόλις το παντεσπάνι κρυώσει το έβαλα πάλι στο ταψί (με το χαρτί στο οποίο ψήθηκε) και το μουλιάζω με υγρό κερασιού

– με μέτρο, ώστε να μην το μουλιασω πάρα πολύ μόνο ελαφρώς. 

Στη συνέχεια απλώσαμε την κρέμα σε ένα ομοιόμορφο στρώμα στο παντεσπάνι, και τα στραγγισμένα κεράσια πάνω από την κρέμα, καλύπτοντας το κέικ ομοιόμορφα.

Λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτω τη σοκολάτα σπασμένη σε μικρότερα κομμάτια και το λιώνω, ανακατεύοντας συχνά. Απενεργοποιώ αμέσως τη φωτιά, όταν λιώσει σχεδόν όλη η σοκολάτα, και τη λειώνω περισσότερο, ανακατεύοντας, χωρίς να τη θερμαίνω, ώστε να μην βράσει. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς (μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και να την βάλετε μία ή δύο φορές), στη συνέχεια ρίξτε το δροσερό γλασο απο πάνω στο κέικ και απλώστε το σε ομοιόμορφο στρώμα στα κεράσια. Και είναι έτοιμο 🙂

Τώρα το αφήνω να στερεοποιηθεί, είναι καλύτερο να το βάλουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο ψυγείο, έτσι ώστε τα στρώματα να σκληρύνουν και να κρυώσει όλο το γλυκό (μπορείτε και όλη την νύχτα).

Δείτε το Βίντεο της Συνταγής εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΕίναι πιο απλή και εύκολη τυρόπιτα
Επόμενο άρθροΤσιλάδια, παραδοσιακή μεσσηνιακή συνταγή