Πίτα γυριστή

Tαψί διαμέτρου 55 περίπου εκατοστών.

Υλικά……

Για το φύλλο
Aλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό,
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι,
νερό 800-100 ml,
1 πρέζα αλάτι.

Για τη γέμιση
αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα
1,5 κιλό σπανάκια,
2 πράσσα,
2 αυγά,
500 γραμμάρια τυρί.
Αν θέλουμε τυρόπιτα
1 κιλό τυρί,
4 αυγά,
200 γραμμάρια κασέρι γκούντα
και μία μεγάλη κούπα βρασμένο ρύζι.

Για το ψίσιμο θα χρειαστούμε περίπου 500 ml σπορέλαιο.

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό χλιαρό.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη ομοιόμορφη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ενδεχομένως να μην μας πάρει όλο το νερό, ενδεχομένως να προσθέσουμε και ελάχιστο, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε για 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση. Έχουμε πλύνει καλά τα σπανάκια, αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα, τα ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε και το πράσσο και
τα αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε την γεύση στην αλμύρα, θα πρέπει να τα «τσιμπάει» το αλάτι.
Στίβουμε τα σπανάκια με τα χέρια και αφαιρούμε τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε και πάλι.
Δοκιμάζουμε το μίγμα και πάλι για το αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο, ενδεχομένως να καλύπτεται από το τυρί που μπορεί να είναι
αλμυρό…..

Αν θέλουμε τυρόπιτα, τρίβουμε το τυρί με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά το ρύζι και το τυρί γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε…..
Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε έξι (6) ίσες μπάλες. Με το πλαστήρι και αλευρώνοντας ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο 20-25 περίπου
εκατοστών, και λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνειά του. Συνεχίζουμε με την δεύτερη μπάλα και την ανοίγουμε και αυτή σε φύλλο ίδιας διάστασης και
την τοποθετούμε πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Λαδώνουμε και πάλι ελαφρά την επιφάνεια του φύλλο και συνεχίζουμε με την τρίτη μπάλα στην ίδια
διαδικασία και τοποθετούμε το φύλλο πάνω στο δεύτερο. Έχουμε τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένα ανάμεσά τους και αλευρώνουμε και
ανοίγουμε με το πλαστήρι τα τρία φύλλα σε ένα, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη (3 εκατοστά) από τη διάμετρο του ταψιού.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και με τις άλλες τρεις μπάλες ζύμης και έχουμε δύο τριπλά φύλλα.

Λαδώνουμε το ταψί μας, τυλίγουμε το φύλλο στο πλαστήρι και το τοποθετούμε ξετυλίγοντάς το στο ταψί.
Θα πρέπει να προεξέχει 3 περίπου εκατοστά, αν είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι. Βάζουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια ξεκινώντας
από τη μέση του φύλλου και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο αν περισσεύει και είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι, θα πρέπει να
είναι ίσα ίσα με την άκρη του ταψιού μας. Διπλώνουμε το κάτω φύλλο και κλείνουμε την πίτα. Σε μεγάλο μάτι υγραερίου ψήνουμε την πίτα περιστρέφοντάς
την συνεχώς και ελέγχοντας με προσοχή (για να μην μας σπάσει) με μια μακριά σπάτουλα το ψήσιμό της.
Κανονίζουμε να ψήνεται σε όλα τα μέρη και για αυτό την ψήνουμε αρχικά από την άκρη και μετά προς τα κεντρικά τμήματα.

Όταν δούμε ότι έχει ψηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια της πλασταριάς, την καλύπτουμε και την αναποδογυρίζουμε.
Παίρνουμε το ταψί, το λαδώνουμε και πάλι και τοποθετούμε την πίτα με την άψητη πλευρά από κάτω και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος…..
Όταν ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας……
Η όλη μαστοριά είναι στο ΓΡΗΓΟΡΟ αναποδογύρισμα της πίτας, θα πρέπει να έχουμε αλευρώσει την πλασταριά να μη μας κολλήσει το ζυμάρι, μην τυχόν
και δεν γλιστρήσει εύκολα όταν θα την ξαναβάλουμε στο ταψί, καθώς επίσης και να μην μείνει για πολλά δευτερόλεπτα στην πλασταριά…..
Στη συγκεκριμένη, για τη γέμιση χρησιμοποίησα 1,5 κιλό πράσσα και 1 κιλό κιμά.
Ψιλόκοψα τα πράσα και τα τσιγάρισα με το κιμά, (ελαιόλαδα αλάτι πιπέρι)….

Η Συνταγή είναι του κου Παναγιώτης Δασκαλούδης 

Προηγούμενο άρθροΤαρτα με μια γεμιστή λεπτή και νόστιμη κρέμα λεμονιού και ανθότυρο.
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια με φέτα